rss      tw      fb
Keres

Megkezdődött a Tisza tetőzése Szolnoknál

MTI 2010. december 23., csütörtök 14:38

A Tiszán levonuló árhullám Szolnok térségében megkezdte a tetőzését, a megyeszékhely alatt azonban a folyó még napi 5-10 centimétert árad - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint Szolnoknál csütörtök reggel 849 centiméteres vízállást mértek, ami csaknem fél méterrel haladja meg a harmadfokú védelmi készültségi szintet. A Tiszán az eddigi a legmagasabb vízállást 2000 áprilisában mérték 1041 centiméterrel.

A mellékfolyók közül a Hármas-Körös a hóolvadás hatására újból árad, ami hasonló vízmozgást idéz elő a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán is. A Tisza középső szakaszán jégzajlás is megfigyelhető.

A harmadfokú készültség 465 kilométer hosszon indokolt, így a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között, a Tisza-tó körül, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, a Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között, valamint a Zagyva mindkét partján Szolnok és Újszász-Szászberek között. E készültségi fokban korlátozzák a gáton való járműközlekedést, míg a Tisza teljes középső szakszán tilos a hajózás.

December 20-tól általános horgászati és halászati tilalma van érvényben a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére.

Szolnoknál a Tiszaligetet továbbra is harmadfokú készültségben védi a városi önkormányzat 24 órás figyelőszolgálattal. A tiszaburai református templom védelme érdekében folytatják a fakadóvizek átszivattyúzását a Tiszába.

A Közép-Tisza vidékén 447 négyzetkilométeren áll a belvíz, ebből 118 négyzetkilométer vetett terület.