rss      tw      fb
Keres

Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

 

Kósa Lajos a parlamentben azzal próbálta relativizálni a kormánypárti kétharmad vasárnapi, veszprémi bukását és cáfolni a baloldali képviselők „trendfordulónak” nevezett állítását, hogy egy néhány ezres lélekszámú település, Abaújszántó (és Szatymaz) polgármester-választásának eredményeivel hozta azonos szintre, állította szembe a veszprémi eredményeket. Természetesen Kósára jellemző aktuális mellébeszélés párhuzamot vonni a veszprémi voksolás tétje és a csőd szélén haláltáncot járó kisváros lakóinak döntése között.

A volt debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke úgy érvelt, hogy a borsodi kisvárosban most először indult olyan polgármesterjelölt, akit a Fidesz támogatott. Sáfián Ádám azonban, bár függetlenként hirdette magát, sokáig hallgatott arról, hogy egy párt áll mögötte. Igaz, néhányan tudhatták, hogy a fiatal politológus a 2010-es választásokon a fideszes kampányban dolgozott, hogy először Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, majd Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz) munkatársa volt. Azt sem titok, hogy csupán pár hónapja ismeri Abaújszántót, ahonnan a menyasszonya származik. Ő maga ugyanis debreceni, a középiskoláit is ott járta, később a Miskolci Egyetemen tanult. Mindezzel azonban csak azok a helyiek lehettek tisztában, akik érdeklődnek a közélet iránt. A választási plakátokon is csak később jelent meg a kormánypártok logója.

Az új polgármester, Sáfián Ádám – hegyaljatv.hu


Máig izgalmas kérdés, miért mondott le villámgyorsan Abaújszántó előző polgármestere, aki október 12-étől november 30-áig regnált. Kiss Tibor már az alakuló ülésen, október 22-én mondott beszédében tragikus képet festett a kisváros anyagi helyzetéről:

Polgármesterként sajnálattal és bosszúsággal kellett szembesülnöm azzal a ténnyel, hogy városunk adóssága 237 millió forint. Ebből 177 millió az önkormányzat, 60 millió pedig az önkormányzati tulajdonú kft adóssága… Ez tegnap az átadáskor még csak 180 millió volt, estére 7-tel, az alakuló ülésre még 50 millióval nőtt, de félek, hogy nem ez a végleges szám… Az igazsághoz tartozik, hogy adósságrendezés és hiánymérséklés címén az elmúlt négy évben több mint 300 millió forintot kapott Abaújszántó… Konkrétabban ez azt jelenti, hogy csődközeli állapotban vagyunk. A csőd pedig azt, hogy nincs fizetés, nincs segély, nincs pályázati beruházás, nincs semmi.

Bő másfél hónap alatt Kiss Tibor feltehetően belátta, hogy képtelenség a településre zúdult problémákat megoldani, és joggal tartott attól, hogy Abaújszántó adóssága több, mint amennyit az átvételkor látott. Október 29-én, a rendkívüli közgyűlésen már azt kellet bejelentenie, hogy

az önkormányzat jelenleg fennálló tartozása 290 millió forint, mely fedezet nélküli adósságállomány. Kiderült az is, hogy 26 millió forint pályázati pénz megjött, és 23 millió forint el lett költve másra.

– 6 millió forint tiszteletdíj-tartozás van,
– 1 millió forint támogatás-elmaradás (civil szervezeteknek),
– 1,7 millió forint a volt polgármester járandósága,
– 7,5 millió forint inkasszó,
– 8,1 millió csak úgy elment,
– 2 millió forint a Szakképző iskola tejpénz-tartozása,
– 1,6 millió forint jubileumi jutalom nincs kifizetve.

Ezek tényszámok. A mai nap folyamán villanyszámla kikapcsolásra jöttek az illetékes szakemberek, 1,073.000,-Ft gáztartozás van. A hivatali telefonok számlatartozása is nagyon magas, 1,5 millió forint.

Informátoraim szerint azonban Kiss nem csupán ezért állt föl. A csődközeli helyezet kialakulásáért felelős előző vezetés kezét néhány helyi oligarcha irányította, Kiss Tibor viszont nem vállalta a báb szerepét. Most, az új győztes, a fiatal polgármester nem tesz egyebet, mint átveszi a stafétát a 2010-ben négy évre megválasztott, de októberben elbukott Madár Györgytől.

Madár vezetése alatt finoman szólva sem volt tökéletes a pénzügyi fegyelem.

A lemondott Kiss Tibor októberben szembesült azzal, hogy több mint ezer kifizetetlen számlája van a városnak, de ennél ijesztőbb tényekről is beszámolt a már idézett alakuló ülésen:

A szeptemberi üzemanyagköltség – ami nincs kifizetve – 2,5 millió forint volt. Volt olyan autó, sőt kettő, amelyek havi üzemanyagköltsége 100 000 forint volt… Az élelmezési szolgáltatás pénzügyi finanszírozását a tartozások sorozata jellemzi. Az, hogy még étkeztetni tudjuk a gyermekeket és az időseket néhány beszállító és a helyi vállalkozók korrektségének és bizalmának köszönhető. Strand… stílszerűen fogalmazva azt kell mondanom – a strandberuházással befürödtünk. A szakszerűtlen műszaki előkészítés, a felelőtlen szerződéskötés miatt nagy gond van. Gombatelep. Nem az előírt műszaki tartalommal lett megépítve és átvéve a beruházás.Nem megfelelő többek között a sátrak szigetelése... alkalmatlanok a biztonságos gombatermesztésre. Abaújszántói Városüzemeltetési és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Nem tudom megfejteni, hogyan történhetett meg az, hogy a 0 fővel dolgozó kft 60 millió forint adósságot halmozott fel. Törvénytelen és felelőtlen hitelfelvételek…

Hogy milyen hitelfelvételekre célzott Kiss Tibor? Nos, az elődje és a jegyző úgy vett föl ötvenmillió forintot a város számára, hogy a képviselőtestületet meg sem kérdezte, a tranzakciót nem hagyatták jóvá. A pályázati pénzek elszámolásával is baj van, sorolják, akik belelátnak a város pénzügyeibe. Itt van például az energiahatékonysági pályázat, amelyen hat önkormányzati épület felújítására nyertek csaknem 103 millió forintot. A projektnek be kellett volna fejeződnie 2012 végén, de ez a mai napig nem történt meg, olvasható a késedelmes projektek oldalán, ahol ott van az is: majdnem 98 millió forintos elmaradásuk van a tavaly év végi céloktól.

(Abaújszántón ugyancsak késésben vannak a Vargai utcai komplex telep programmal és a térségi szociális szolgáltató központ fejlesztésével, bővítésével, amelynek 2013 májusában kellett volna befejeződnie).

Az energiahatékonysági projekt „laza” kezelése katasztrófát hozhat a városra, hiszen 102 milliós hitelt vettek föl rá, az épületeket szigetelték, a vállalkozót kifizették, azonban „elfelejtettek” elszámolni a kincstárnak. Így fennáll a veszély, hogy a pénzt vissza kell fizetni.

Sokan azért húzták be az X-et Sáfián Ádám neve mellé, mert bíznak abban, hogy mostantól minden tiszta és átlátható lesz, hiszen ezt ígérte. Elszámoltatásról, vizsgálatokról nem szólt. Egyedül a (most két hete elbocsátott) jegyzőre utalt: azt fejtegette, hogy a jegyző szerepe nem lehet más, mint a közigazgatási szakmai feladatok ellátása, punktum.

Talán vele vitetik el a balhét, ha mégis lesz valaha valamilyen számonkérés. Mikor megkérdeztem a helyieket, hogy mit csinál mostanában a 2010-től 2014-ig regnáló polgármester, azt a választ kaptam: él, mint hal a vízben. Legutóbb Sáfián Ádám csapatában kampányolt teljes erőbedobással.

Abaújszántón valóban „tarol” a Fidesz. Indokolatlan a címben használt múlt idő.

 

Nagy-Korsa Judit
újságíró, az Együtt – A Korszakváltók Pártja tagja 
facebook.com/nagykorsa

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal