rss      tw      fb
Keres

Vb-2022 - November-decemberi rendezést és rövidebb tornát javasol a munkabizottság


MTI 2015. február 24., kedd 11:28

Novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport.

Erről Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai konföderáció, egyben a testület vezetője számolt be kedden Dohában.

Javaslat született arról is, hogy a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb-re kerüljön sor. Nincs terv arra vonatkozóan, hogy a résztvevők, illetve a mérkőzések számát csökkentenék, csupán az az elképzelés, hogy kevesebb nap alatt bonyolítanák le a tornát.

„Egyeseknek vannak aggodalmai, de bármilyen döntést hozol is, az felvet néhány kérdést. Nekünk viszont mindenki közös érdekét kell szem előtt tartanunk” - mondta a munkacsoport harmadik, egyben utolsó ülése után al-Kalifa sejk, aki jelezte, hogy március 19-20-án, amikor a FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben meghozza a végső döntést, valamennyi lehetséges változatot áttekintik majd.

A testület vezetője arról is beszélt, hogy a Konföderációs Kupát 2021-ben a szokásos június-júliusi időpontban rendeznék meg, de nem Katarban, hanem egy az ázsiai konföderációhoz tartozó másik országban, s a november-decemberi klubvilágbajnokság lehetne Katarban a következő évi vb főpróbája.

Az utóbbi időben egyre inkább a téli lebonyolítás került előtérbe, de mostanra a január-februári és a november-decemberi lehetőség közül egyértelműen utóbbi tűnt befutónak.

Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. Köztük volt Michel Platini, az európai szövetség elnöke, majd beállt a sorba Joseph Blatter, a FIFA első embere is, Jérome Valcke főtitkár pedig - némiképp előreszaladva - többször úgy nyilatkozott, hogy a vb télen lesz.

A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot.

A két téli dátum közül a november-decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbb, hogy a január-februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Thomas Bach, a NOB elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a FIFA-tól érkezett legutóbbi jelzések szerint nem lesz ütközés.

A munkabizottság ülésein egyértelművé vált, hogy a legkevesebb gondot a november-decemberi időszak jelentené, már csak azért is, mert a 2022-es olimpiára februárban kerül sor, az az évi ramadán - az iszlám hívők szokásos éves böjti időszaka - április 2-án kezdődik, májustól pedig már nagy a meleg a térségben. Ugyanakkor a különböző szerződések miatt a katari világbajnokságot mindenképpen a 2022-es naptári évben kell lebonyolítani.

Az UEFA egyébként már korábban tudatta, kész úgy alakítani a Bajnokok Ligája és az Európa Liga menetrendjét, hogy az a vb téli lebonyolítását ne zavarja, az ECA és az EPFL számára ugyanakkor ez várhatóan komolyabb problémát okoz majd.

A FIFA kedden közleményben jelezte, hogy a munkabizottság által javasolt időpontot mind a hat konföderáció támogatja.