rss      tw      fb
Keres

Elfogadták a Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetését


MTI 2015. február 20., péntek 17:28

Elfogadta a Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés pénteken. A csaknem 477 millió forintos büdzsé bevételi és kiadási főösszege közötti mintegy 70 millió forint különbözetet az önkormányzat belső finanszírozásnak minősülő előző évi pénzmaradvánnyal fedezi.

A költségvetési rendeletet a Fidesz-KDNP többségű testület kilenc igennel, négy ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadta el. Nemmel szavazott a Somogyért két tagja mellett a DK és az MSZP egy-egy képviselője, a Jobbik jelenlévő két képviselője pedig tartózkodott.

A költségvetésről folyó vitában Gyenesei István (Somogyért) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az önkormányzati kiadások 75 százalékát a hivatal működésére fordítják, azaz „önmagáért van a testület”. Kolber István (DK) pedig annak a véleményének adott hangot, hogy „bizonytalan, pénzügyileg nem tartható” a költségvetés.

Jakó Gergely (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök zárszavában leszögezte: „a költségvetés stabil", a rájuk háruló feladatokat takarékos gazdálkodással el tudják látni. Egyetértve a vitában felszólaló Sárdi Árpád MSZP-s képviselővel úgy vélekedett: „ez valóban egy átmeneti időszak", meg kell várni az operatív programok kiírását, és akkor konkrét területfejlesztési feladatai is lesznek a megyének.

A somogyi közgyűlés pénteki ülésén esküt tett a testület új Fidesz-KDNP-s tagja, Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere, aki Bátori Zsoltot váltotta. A pártszövetség listájáról delegált Bátori Zsoltot időközben kinevezték a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjévé, és - hivatali elfoglaltságára tekintettel - lemondott közgyűlési tagságáról.

Az ülés zárásaként elbúcsúztatták a Somogy megyei önkormányzat 41 területi közigazgatásban eltöltött év után nyugdíjba vonuló főjegyzőjét. Vörös Tamás - aki 1999-től volt a megye főjegyzője - a Magyar Közigazgatási Kar Somogy Megyei Tagozatának elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar országos elnökségi tagja, a Magyar Közigazgatási Társaság elnöke, számos kormányzati kitüntetés, valamint a megyei közgyűlés által alapított Pro Comitatu Somogy díj birtokosa.