rss      tw      fb
Keres

Másfél milliárd forintos szennyvízberuházást adott át Karácsondon Szabó Zsolt


MTI 2015. február 20., péntek 17:11

Közel másfél milliárd forint összköltséggel megépült szennyvízberuházást adott át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a Heves megyei Karácsondon pénteken.

Szabó Zsolt ünnepi köszöntőjében kiemelte: a beruházás kezdetétől, 2013 őszétől sok kellemetlenséget kellett elviselniük a karácsondiaknak, ám a csatornázásnak köszönhetően ma már minden ingatlan többet ér a településen. Az infrastruktúrát tekintve Karácsond ugyanolyan fejlett, mint bármely város - mondta.

Hozzátette: folytatni kell a fejlesztéseket, még van az erre a célra szánt uniós forrásokból.

Az államtitkár kitért rá: a kormányzat célja, hogy az uniós ciklus végére a magyarországi települések több mint 90 százaléka csatornázott legyen. Ehhez pedig a beruházáshoz szükséges támogatási rész arányát meg akarják növelni.

Szavai szerint a kormány célja az is, hogy minden magyar településen jó legyen élni. Ragaszkodni kell ahhoz, ahol a gyökereink vannak, ahol születtünk, ahol a nagyszüleink éltek - fogalmazott.

Földi Csaba, a település polgármestere arról beszélt, hogy Karácsond legnagyobb környezetvédelmi beruházásával egy régi vágya teljesült az itt élőknek. „Ez az alapja Karácsond fejlődésének, a további beruházásoknak” - mondta.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében, közel 95 százalékos uniós, illetve állami támogatással megvalósult beruházás révén 1247 karácsondi háztartás számára vált elérhetővé a csatornabekötés.

Elkészült hét hálózati átemelő, közel egy kilométernyi bekötő vezeték, 23 kilométernyi gravitációs gerincvezeték és mintegy 900 méternyi nyomóvezeték, továbbá megépült egy napi 250 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telep is.