rss      tw      fb
Keres

ABC–AP: A lengyel miniszterelnök „nehéz tárgyalása” Orbánnal

 

 

Az ABC amerikai műsorszóró internetes portálján A lengyel vezető „nehéz” tárgyalásokat folytatott a magyar Orbánnal címmel közölte az amerikai AP hírügynökség jelentését.

A lengyel miniszterelnök, akinek országa Európában az egyik legkritikusabb hangot üti meg Oroszországgal kapcsolatban, elmondta, hogy „őszinte és nehéz” megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Orbán Viktorral, akit a Nyugat élesen bírál, amiért szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Az Ewa Kopacz miniszterelnökkel folytatott varsói megbeszélés Orbán azon erőfeszítéseinek része volt, amelyekkel meg akarja mutatni, hogy Magyarország közeledése Oroszországhoz nem jelenti azt, hogy országa hátat fordít a nyugati szövetséges partnereknek.

A találkozóra két nappal azután került sor, hogy Orbán Budapesten üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és új gázmegállapodást kötött vele.

Orbán sok külföldi és hazai bírálója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió és a NATO egyik tagállamának vezetője ilyen megtiszteltetésben részesíti Putyint.

Lengyel szemleírók megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy Putyinnak Budapesten platformot adtak ahhoz, hogy kirohanást intézzen Ukrajna ellen, éppen akkor, amikor az oroszok támogatta szeparatisták Kelet-Ukrajnában véglegessé tették a vasúti csomópont Debalceve város meghódítását.

Kopacz is világossá tette nemtetszését.

Az európai egység és „az agresszió elítélése alapvető a számunkra” – mondta Kopacz egy rövid sajtóértekezleten, amelyet Orbánnal tartott. „Őszinte és nehéz megbeszélésen ezt megmondtam Orbán miniszterelnöknek.”

Ukrajna mai sorsát Lengyelországnak és Magyarországnak a szovjet érában megélt sorsához hasonlította, és emlékeztetett arra, hogy szovjet csapatok hogyan verték le az 1956-os magyar felkelést.

„Büszke vagyok rá, hogy nemzeteink a Keletről hozott rabszolgaság és diktatúra évei után ma a nyugati közösség tagjai. Ma magunk dönthetünk a sorsunkról. Úgy gondolom, hogy egy olyan nagy európai nemzetnek, mint Ukrajna, szintén jogában áll dönteni a saját sorsáról" – mondta Kopacz.

Orbán nem szólt az Oroszországhoz fűződő kapcsolatáról, de azt mondta, támogatja a tűszüneti megállapodást, amelyet múlt héten dolgoztak ki Ukrajna számára.

„Magyarország és Lengyelország mindig támogatta egymást és mindig támogatta a szabadságot. Magyarország a végsőkig támogatni és védelmezni fogja ezt az európai egységet, amely a minszki megállapodás körül kialakult” – mondta Orbán.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal