rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Nemzetbiztonsági bizottság: törékeny tűzszünet jött létre


MTI 2015. február 19., csütörtök 14:22

Ukrajnában törékeny tűzszünet jött létre, megvan a kockázata, hogy nem lesz tartós - jelentette ki Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület csütörtöki zárt ülése után.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai múlt csütörtökön írták alá Minszkben a szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot. A dokumentum egyebek mellett rendelkezik a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a fogolycseréről, valamint arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

A tűzszünet múlt szombat éjfélkor lépett életbe. Ennek ellenére oroszbarát szakadárok azt jelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Debalcevét. Petro Porosenko ukrán elnök szerdán közölte: megkezdődött az ukrán katonák „tervezett” kivonása Debalcevéből, és nyolcvan százalékuk - haditechnikai eszközökkel együtt - már elhagyta a szakadárok által ostromlott várost.

A nemzetbiztonsági bizottságot többek között Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója tájékoztatta az ukrajnai helyzetről.

Molnár Zsolt azt is elmondta, hogy a kapott tájékoztatás szerint az ukrán hadseregben a magyar nemzetiségű katonák aránya nem haladja meg az ukrajnai magyarság arányát.

A bizottság több mint két és félórás ülésén az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárdnak, Magyarország volt moszkvai mezőgazdasági attaséjának ügyéről, a bevándorlás helyzetéről, valamint a Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekről, az állítólag Budapestre tervezett terrorakcióról is tájékozódott. Utóbbiról a szocialista elnök azt mondta: a cikk dezinformációkat tartalmazott, amelynek okát a szolgálatok vizsgálják.

Nem volt Budapestre tervezett tálib terrorakció, nincs olyan adat, amely szerint Magyarországon közvetlen terrorfenyegetettség lenne - hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Kiss Szilárd ügyével kapcsolatban a bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyanúsított annak ellenére lett attasé, hogy kétszer is fennakadt a nemzetbiztonsági átvilágításon.

A növekvő mértékű illegális bevándorlásról Molnár Zsolt azt mondta: ez a kérdéskör nem nemzetbiztonsági, hanem idegenrendészeti és határrendészeti vonatkozású.