rss      tw      fb
Keres

A Deutsche Welle a Putyin-látogatásról: Orbán cinikus lépése ellen csak ezer ember tiltakozott

 

 

A Deutsche Welle német közszolgálati adó Orbán játszadozása Európával címmel közölte Robert Schwarz kommentárját. Orbán Viktor, Magyarország kormányfője ápolja Moszkvához fűződő kapcsolatait. Az ukrajnai háború kellős közepén platformot kínál Vlagyimir Putyinnak, a Kreml főnökének, és ezzel gyengíti az Európai Uniót.

Angela Merkel két héttel ezelőtti látogatása nem sokat ért el. Orbán Viktor magyar kormányfőt láthatólag nem nagyon érdeklik az európai demokráciák liberális értékei, és kitart a maga vonala mellett. Önmagában is rendkívül vitatható, ha valaki a jelenlegi geopolitikai kontextusban fogadja az orosz elnököt. De kifejezetten cinikus lépés platformot biztosítani Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy kelet-ukrajnai kapitulációra szólítsa fel az ukrán hadsereget. Éspedig akkor, amikor az oroszbarát szeparatisták a legújabb tűzszünet ellenére Debalceve városban éppen új tényeket teremtenek katonai úton egy offenzívával.

Orbán nem akárhogy játszik, de ez hosszú távon nem mehet jól. Játszadozásai egyre inkább kötéltáncos mutatvánnyá válnak, amely kibillentheti az egyensúlyából Brüsszelt. Orbán néha fél szívvel azt ígéri, hogy kitart az EU Oroszországgal szembeni politikája mellett, néha meg hagyja magát körüludvarolni Putyintól, kinyilvánított politikai példaképétől. Vagy, amikor gazdasági érdekekről van szó, egyenesen hagyja, hogy Putyin nyomás alá helyezze – ahogyan Orbán környezetéből elhangzott. És mindezt azzal a tömör kinyilatkoztatással, hogy a legjobb gázszerződéseket akarja elérni országa számára.


Putyin éket ver az EU-ba

Ez politikailag nyugalmasabb időkben minden további nélkül elfogadható lenne, hiszen Magyarország nagy mértékben függ az orosz gázszállításoktól. Az ukrajnai háború háttere előtt azonban bármely tagállam bármiféle külön útja további lépés az EU hatalomvesztése irányába. És éppen ez játszik Putyin kezére. Az egyértelmű pontozásos győzelme után a legutóbbi minszki tárgyalásokon, amelyek mindeddig nem állították meg az eszkalációt Kelet-Ukrajnában, most újabb éket ver mélyen az európai közösségbe.

Brüsszel nem nézheti tovább tétlenül, hogy Putyin diktálja a játékszabályokat. Orbán visszafüttyentése lenne az egyik dolog. Sokkal fontosabb lenne azonban ütemesen megvalósítani egy közös európai energiapolitikát, amely csökkenti az Oroszországtól való függőséget. Amivel eljutottunk a tulajdonképpeni problémákhoz. Az EU – nemcsak az energiabiztonság kérdésében – romhalmaz előtt áll. Pénzügypolitikailag is rosszul áll a helyzet – a példa erre Görögország, amely szintén külön utat választott. És az EU jelenleg kül- és biztonságpolitikailag is hagyja, hogy Oroszország megvezesse – lásd az ukrajnai válságot. Ilyen háttér előtt az EU bölcsen tette volna, ha azt tanácsolja Orbánnak, hogy halassza el a Putyin-látogatást.


A nagy tiltakozás elmarad

Ám így most Brüsszel bosszúsan tekint Budapestre – és Orbán tovább álmodhat a maga „illiberális” demokráciájáról. Fog kapni Moszkvától jutányos árú gázt és olajat. És áll a jutányos moszkvai finanszírozás a két új nukleáris reaktorhoz is tízmilliárd euró értékben.

A magyarok nagy többségének támogatásában Orbán biztos lehet. A Putyin-látogatás előtti este ezernél csak alig több ember ment ki az utcára tiltakozni. A kormányfőjük politikájának erőteljes elutasítása másként festett volna.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal