rss      tw      fb
Keres

Focus: A Kreml főnökének európai barátai

 

 

A Focus című német politikai hetilap a honlapján Görögország, Franciaország, Magyarország – Ezek az európai barátok erősítik Putyint címmel közölt összeállítást. Az Ukrajna körüli konfliktusban az Európai Unió igyekszik egységet demonstrálni. Ám sok tagállamban erősödnek meg pártok a bal- és a jobbszélen – és velük azok is, akik Putyin kurzusát támogatják. A Focus online bemutatja a Kreml főnökének európai barátait.

A fehéroroszországi Minszkben tartott csúcs után Európa azt reméli, hogy Kelet-Ukrajnában betartják a megállapodásban foglalt tűzszünetet. Ez a minimális előfeltétele annak, hogy hosszú távú megoldást lehessen találni az ukrajnai konfliktusra és az Oroszország és a Nyugat közötti feszültségre. Ám az európai politikusok nem olyan egységesek ebben, mint gyakran tűnik. Sok uniós tagállamban erősödnek meg pártok a bal- és a jobbszélen – és velük azok a hangok, amelyek megértéssel vannak Putyin kurzusa iránt, és kritikusan szemlélik az EU irányvonalát. A Focus online bemutatja a Kreml főnökének EU-n belüli barátait.


Franciaország

Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Front National vezetője ismételten kinyilvánította a Kreml-főnök iránti csodálatát. Putyint a keresztény értékek egyik utolsó európai védelmezőjének nevezte, aki nem hagyja magát elnyomni a homoszexuális lobbitól. Le Pen pártja emellett pénzügyi támogatást kap Oroszországtól: tavaly év végén a Front National több mint 9 millió eurós hitelt vett fel egy orosz banktól. A „First Czech Russian Bank“ élén Putyin egyik bizalmasa áll.


Görögország

Alekszisz Ciprasz alig lépett hivatalba görög kormányfőként, nyomban világossá tette, hogy az orosz témában saját hangsúlyait akarja kitenni: így a Sziriza vezetője elhatárolódott egy nyilatkozattól, amelyben az EU állam- és kormányfői új szankciókkal fenyegették meg Oroszországot. Sőt, panaszt tett az EU athéni képviseleteinél. Ez táplálta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a szankciók kérdésében megosztottság alakulhat ki az EU-ban. Ugyanis több jel utal arra, hogy az új görög kormány a jövőben keresheti a közelséget Oroszországgal. Ciprasz például megválasztása után a szokástól eltérően elsőként nem az amerikai, hanem az orosz nagykövetet fogadta. Niko Kociasz új görög külügyminiszter EU-n kívüli első útja Moszkvába vezetett.


Magyarország

Orbán Viktor magyar miniszterelnök újra és újra kritizálta az EU Oroszország elleni szankcióit. A Közösség ezzel „lábon lőtte magát” – mondta a nemzeti konzervatív párt, a Fidesz elnöke. Putyin a magyar kormányfő példaképe, aki szintén tekintélyelvű kormányzati stílust visz. Így európai kollégái egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy Orbán továbbra is tartja magát a kurzusukhoz. Ezért feszült várakozás előzi meg Putyin február 17-re tervezett budapesti látogatását is. Még nyilvánvalóbb a Putyin-tisztelet a szélsőjobboldali pártnál, a Jobbiknál, amelynek politikusai részben nyíltan támogatták a Krím orosz annektálását is.


Spanyolország

Putyin Spanyolországban is támogatásra találhat. Ott a magát a görög Sziriza testvérpártjaként értelmező Podemos szerez egyre több támogatót. A párt alapítója, Pablo Iglesia azzal vádolta az Európai Uniót, hogy az Oroszországgal és Izraellel való bánásmódban „kettős mércét” alkalmaz.


Nagy-Britannia

A nagy-britanniai jobboldali populista UKIP pártban is rokonszenveznek a Kreml főnökével. Nigel Farage, a párt elnöke, aki egyben az Európai Parlamentben képviselő, elítélte ugyan a Krím orosz annektálását, de bírálta az EU állam- és kormányfőinek magatartását is, és nyíltan hangot adott a Putyin iránti csodálatának. Arra a kérdésre, hogy a világ mely politikai vezetőjét csodálja jelenleg a leginkább, Farage tavaly azt mondta: „Vezetőként, de nem emberként Putyint mondanám.

Szlovákiában, Bulgáriában és Cipruson is elhangzottak bírálatok az Oroszország elleni európai szankciókról.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal