rss      tw      fb
Keres

Elítéltek három civil aktivistát államellenes tevékenységért Vietnamban


MTI 2015. február 12., csütörtök 16:04

Börtönbüntetésre ítélték helyi civil szervezetek három tagját államellenes tevékenység vádjával Vietnamban, ahol az utóbbi időben a hatóságok keményen fellépnek az eltérő véleményt képviselőkkel szemben - számolt be erről csütörtökön az AFP francia hírügynökség.

Pham Minh Vut, Do Nam Trungot és Le Thi Phuong Anh-t abban találta bűnösnek egy vietnami bíróság, hogy „visszaéltek a demokratikus szabadságjogokkal, és ezzel csorbát ejtettek az állam érdekein”. A három aktivistát 2014 májusában vették őrizetbe a hatóságok, eredetileg amiatt, hogy „zavart okoztak” a közúti közlekedésben. A vádakat később módosították.

A 18 hónapnyi szabadságvesztéssel sújtott Pham Minh Vu tagadta az ellene felhozott vádakat. A Kínával szembeni vietnami politikát ellenző Thi Phuong Anh-t 14 hónap börtönbüntetésre, Do Nam Trungot pedig 12 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Ezzel csaknem egy időben átmenetileg és óvadék ellenében szabadon engedte Nguyen Quang Lap közkedvelt írót és Hong Le Tho bloggert, akiket ugyancsak államellenes tevékenység miatt börtönöztek be. A hatósági eljárás továbbra is folytatódik a két aktivista ellen. A vietnami hatóságok rendkívül ritkán engednek el politikai foglyokat, a döntés a közelgő holdújévet övező ünnepségeknek tudható be.

A hanoi kormányt jogvédő szervezetek és nyugati kormányok gyakran bírálják a sajtószabadságot és az emberi jogokat sértő intézkedései miatt.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet szerint jelenleg legkevesebb 34 blogger tölti börtönbüntetését a délkelet-ázsiai országban. Az RSF által évente kiadott, a világ országaiban a sajtószabadság helyzetét értékelő legutóbbi beszámolójában Vietnam a 180 vizsgált ország közül a 175. helyet foglalta el.