rss      tw      fb
Keres

A svéd jegybank mínusz 0,1 százalékra csökkentette alapkamatát


MTI 2015. február 12., csütörtök 15:54

Radikális intézkedéseket fogadott el a svéd jegybank csütörtökön: a piacokat meglepve 10 bázisponttal mínusz 0,1 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát és államkötvény-vásárlási programot hirdetett meg.

A svéd központi bank (Riksbank), amely 10 milliárd korona (1,04 milliárd euró) értékben készül egytől öt évig terjedő futamidejű államkötvényeket vásárolni, azzal indokolta döntését, hogy a bizonytalan külső környezet még jobban megnehezítheti az alacsony infláció elleni küzdelmét. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy kész monetáris politikáját tovább lazítani a defláció elkerülésének érdekében. Így hajlandó további kamatcsökkentéseket végrehajtani, az államkötvény-vásárlási programot kiterjeszteni és kereskedelmi bankokon keresztül a vállalati hitelezést erősíteni.

A svéd jegybank csütörtöki döntésével csatlakozott az Európai Központi Bankhoz (EKB), az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszerhez és az angol központi bankhoz, amelyek nem konvencionális monetáris lépésekhez folyamodtak, hogy felvegyék a küzdelmet a gazdasági problémák szokatlan kombinációja ellen. Ellentétben más európai országokkal a svéd gazdaság szilárdan növekedett, de az infláció így is messze áll a Riksbank 2 százalékos célszámától, és egyes közgazdászok szerint Svédországot defláció fenyegeti.

A globális bizonytalanságok, ideértve az alacsony olajárakat, Kína bizonytalan gazdasági kilátásai és az EKB masszív kötvényvásárlási programja tovább fokozta a nyomást a svéd jegybankra, hogy tegyen rendkívüli lépéseket. A piaci elemzőket azonban meglepte, hogy a Riksbank 0,1 százalékponttal mínusz 0,1 százalékra csökkentette irányadó rátáját, az októberben 0 százalékra leszállított kéthetes repokamatlábat. Az elemzői konszenzus a kamattartás volt.

A fogyasztói árindex tavaly minden hónapban vagy csökkent vagy változatlan maradt éves összehasonlításban, és az alacsony olajárak hatása még nem futott ki. A várakozások szerint idén 0,1 százalékra emelkedik a fogyasztói árindex.

Az EKB havi 60 milliárd euróban meghatározott keretösszegéhez képest a Riksbank összesen 1,04 milliárd eurós kötvényvásárlási programja jóval korlátozottabb és kis hatással járhat az amúgy is rekord alacsony kötvényhozamokra. A Morgan Stanley bankcsoport elemzői rámutattak, hogy a svéd jegybank „mini mennyiségi lazítási programja” a bruttó hazai termék 0,25 százalékát teszi ki, ezért ez a lépés jelzésként értékelhető, miszerint a Riskbank kész intézkedéseket tenni a tartósan alacsony infláció felpörgetésére és a hangulata lazító marad a belátható időn belül.

A jegybanki döntés hatására csökkent a svéd korona árfolyama: a dollárhoz képest majdnem 2 százalékkal hatéves mélypontra, az euróhoz képest pedig 1,7 százalékkal kéthavi mélypontra. A stockholmi értéktőzsde irányadó indexe 1623,88 ponton új csúcsot ütött meg, míg a tízéves svéd államkötvények hozama 7,5 bázisponttal 0,56 százalékra esett.