rss      tw      fb
Keres

OGY - December végén megszűnik Kopits György megbízatása

MTI 2010. december 20., hétfő 20:30

December végén megszűnik Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének megbízatása.

Az Országgyűlés erről az egészségügyi törvénytervezethez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával döntött. A javaslatot a kormánypártok támogatták, az MSZP és az LMP frakciója nemmel voksolt, az igennel szavazó Novák Előd kivételével a jobbikos képviselők tartózkodtak.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter módosító javaslatcsomagjának utolsó pontja az egészségügyi törvényt egy új paragrafussal egészítette ki. Ez - a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvényt módosítva - kimondja, hogy a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik.

Az index.hu múlt szerdán írt arról, hogy pontatlanul fogalmazták meg a 2011. évi költségvetést megalapozó törvénynek a Költségvetési Tanácsról szóló rendelkezéseit. A törvény rögzítette, hogy az Állami Számvevőszék elnöke és a Magyar Nemzeti Bank elnöke által jelölt, az Országgyűlés által megválasztott tagok megbízatása a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények hatályba lépésének napján megszűnik. Kimondta továbbá, hogy a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett tagjának megbízatása megszűnik (...) a köztársasági elnök általi visszahívással. A hírportál ugyanakkor megírta, hogy a Költségvetési Tanács elnökét, Kopits Györgyöt nem a köztársasági elnök nevezte ki, csak jelölte a posztra, majd az Országgyűlés választotta meg, így az elfogadott törvény nem teszi visszahívhatóvá Kopits Györgyöt.

A hétfőn elfogadott zárószavazás előtti módosító javaslat miatt az MSZP és az LMP képviselői is élesen bírálták a kormány eljárását. A szocialista Lendvai Ildikó azt mondta: Kopits György fejfájást okozott a kormánypártoknak, talán ezért rejtették el az egészségügyi törvény szövegében a módosítást. A Jobbik képviselői ugyancsak kifogásolták a kabinet eljárását, bár a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetésével egyetértettek.

A kormány nevében senki sem szólalt fel a hétfői vitában.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, és új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal.

Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül.