rss      tw      fb
Keres

Felfüggesztették állásából a légügyi igazgatót

MTI 2010. március 24., szerda 13:03

Felfüggesztették hivatalából a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi osztályának igazgatóját, és fegyelmi eljárást indítottak négy munkatárs ellen az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével összefüggésben - jelentette be Hónig Péter közlekedési és hírközlési miniszter szerdán, az MR1-Kossuth Rádióban.

Az MTI-nek a közlekedésért felelős miniszter elmondta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke - vele egyeztetve - saját hatáskörében indított belső vizsgálatot, amely április 1-jég tart az izraeli repülőgépek múlt heti berepülésével kapcsolatban. A légügyi igazgatót eddig az időpontig függesztette fel hivatalából. A miniszter közlése szerint szükség van a szabályok módosítására a nemzetbiztonsági kabinet által kezdeményezett vizsgálat nyomán.

A Magyar Nemzet csütörtökön saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy két, "civil küllemű" felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött, az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Hónig Péter közlekedési miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta azt is: a belső vizsgálattal párhuzamosan fut a nemzetbiztonsági kabinet által múlt pénteken kezdeményezett vizsgálat. Ezzel kapcsolatban közölte, a kormánykabinet szerdai ülésén Iváncsik Imre államtitkár nyújtott be jelentést, és a kabinet úgy döntött, hogy módosítani kell az érintett szabályokat, valamint "intézkedéseket kell hozni a személyi felelősség körében".

A közlekedési miniszter kedden a parlamenti szakbizottság előtt már elismerte, hogy a hatóságok nem jártak el szabályszerűen, amikor az izraeli gépek a múlt héten berepültek Magyarországra, a közlekedési hatóság ugyanis az engedély kiadása előtt nem kérte a polgári és a katonai titkosszolgálatok jóváhagyását.

Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője ellenzéki kérdésre azt válaszolta, hogy a jogszabály a honvédelmi miniszter tájékoztatását nem írja elő, a magyar honvédség illetékes szerveit ugyanakkor tájékoztatták. Közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Ezt az információt megosztották a Budapest Airport igazgatóságával is. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.