rss      tw      fb
Keres

Onczay Csaba és egy Oszkár-díjra jelölt film zenéje

 

 

Bevallom, elegem van abból a stílusból, vagy inkább mocskolódásból, ahogyan a magyar sajtó tájékoztat Amerikáról. Főleg a jobboldali sajtóorgánumokra gondolok, de manapság már a mérsékeltek is kiveszik a részüket Amerika csepüléséből.

Ha valaki az MTI által terjesztett magyar újsághíreket olvassa, abból az derül ki, hogy az amerikaiak elhízott rasszisták, akik titkos börtönöket üzemeltetnek Guantanamótól Romániáig, kínoznak, esztelenül gyilkolják az ártatlanokat, miközben lehallgatják még a telefonjaikat is, GMO-t erőltetnek a szűztiszta és korrupciómentes magyar mezőgazdaságra, kiszipolyozzák a becsületes magyar vállalkozókat, elviszik a profitot, megszégyenítik a magyar nemzeti értékeket. Meleg házassággal helyettesítik a keresztényi értékeket, miközben demokratikus értékekről papolnak, és olyan Luciferekkel riogatják a magyar kormányt, mint Soros, McCain vagy Goodfriend. És így tovább.

Megnyugtatom a Galamus olvasóit, ez nem az az Amerika. amelyikben én élem a hétköznapjaimat. Az Egyesült Államok persze nem tökéletes, de lakói befogadóak, ezerszer előítéletmentesebbek a magyar nemzeti oldalnál, nagyszerű dolgokat alkotnak a gazdaságban, tudományban vagy éppen a művészetben.

Apropó művészet.

Az amerikai mozikban játszanak egy sikeres filmet, Still Alice a címe. Talán úgy lehetne lefordítani magyarra, Még mindig Alíz. A főszereplő, Julianne Moore, hatalmasat alakít benne.

A film egy középkorú család küzdelmét mutatja be, miután a főszereplő (Alice) viszonylag fiatalon megtudja, hogy Alzheimer-kórban szenved. A film azt a lassú és drámai folyamatot ábrázolja, ahogy a magatartásváltozással, a kognitív funkciók beszűkülésével lassan megváltoznak a családtagok kapcsolatai, ahogy a főszereplő drámai küzdelmet folytat a megállíthatatlan elbutulás ellen.

Moore-t megérdemelten jelölték Oscar-díjra, komoly film ez, komoly témáról. Az alkotás talán azért „működik”, talán azért annyira hatásos Moore alakítása, mert kivételes filmzenét rendeztek alá. A sikerben része van Onczay Csaba magyar gordonkaművésznek, aki csodálatosan játszik Bachot a filmben.

Gratulálok Onczay Csabának, hogy hozzájárult az Oscar-díjra jelölt alakítás sikeréhez. Mert ez is Amerika, és erről az MTI nem jelentett.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal