rss      tw      fb
Keres

Szezononként ötezer pár sílécet lopnak el Ausztriában


MTI 2015. február 3., kedd 17:21

Szezononként ötezer pár sílécnek kél lába Ausztriában.

Elsősorban a hütték kínálják a legtöbb lehetőséget a tolvajoknak, sok sportoló ugyanis ebédszünetet tartva gyakran felügyelet nélkül hagyja a léceit. A 2013-as téli szezonban például naponta több mint 30 párat loptak el - hívta fel a figyelmet a tolvajokra a VVO osztrák biztosítótársaság és a rendőrség.

A panziókban és a hotelekben is gyakran tűnnek el sílécek. Az esetek felderítési aránya elenyésző, a meglopott sportolók ugyanis többnyire nem tudnak információval szolgálni se eszközeik modelljére, se sorozatszámára vonatkozóan - emelte ki a hatóság.

A VVO azt javasolja a síelőknek, hogy tartsák mindig szem előtt felszerelésüket, és esetleg kerékpárbilinccsel rögzítsék le. Az is segíthet, ha léceiket nem párosával, egymás mellett állítják le, mert „a tolvajok nem vesztegetik azzal az idejüket, hogy megkeressék a párját”.

A lopások hatékonyabb felderítésében segíthet a rendőrség „síútlevele”. A liftbérlethez hasonlító kártyán a sílécek és egyéb eszközök egyéni jellemzői, sorozatszáma, színe szerepelnek. A „síútlevél” ingyenesen letölthető az osztrák rendőrség honlapjáról, de a sílifteknél is elérhető.