rss      tw      fb
Keres

Elhunyt Moravetz Ferenc, a dzsúdósok sikerkapitánya


MTI 2015. február 2., hétfő 13:34

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Moravetz Ferenc, a cselgáncsozók egykori szövetségi kapitánya, a barcelonai „aranyolimpia” szakvezetője.

A judoinfo.hu szaklap hétfői tájékoztatása kitér arra, hogy Moravetz Ferenc 1958-ban kezdett dzsúdózni a Lőrinci KISZ-ben, sportolói pályafutását a Budapesti Spartacusban töltötte, ahol 13 év alatt hatszor volt bajnokcsapat tagja. 1969-ben lett edző, 1974-től öt éven át irányította az utánpótlás-válogatottat, közben a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) szakfelügyelőségével is megbízták. A moszkvai olimpia évétől 1987-ig ő volt a szövetségi kapitány, közben 1982-ben szakedzői végzettséget szerzett, majd 1985-ben mesteredzői címet kapott.

Moravetz Ferenc 1986-tól a Honvéd vezetőedzőjeként dolgozott, miközben 1991-ben újra kapitánnyá nevezték ki, s vezetésével az 1992-es olimpia meghozta a régóta áhított sikert: Kovács Antal olimpiai bajnok, Hajtós Bertalan és Csák József ezüstérmes, Csősz Imre pedig bronzérmes lett Barcelonában. 1995-től 2003-ig újabb eredményes időszakot töltött el a Honvéd-Kipszer élén. A hetedik danos mester a szövetségben volt elnökségi tag és az edzőbizottság vezetője is.

Az elhunyt mesteredzőt az MJSZ saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.