rss      tw      fb
Keres

Australian Open - Djokovic ötödik trófeája


MTI 2015. február 1., vasárnap 13:30

A világelső szerb Novak Djokovic nyerte meg a férfi egyest a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben 3 óra 39 perces csatában legyőzte a negyedik fináléját elbukó brit Andy Murrayt.

A két 27 éves játékos - akik először 12 évesen csaptak össze - harmadszor találkozott az év első Grand Slam-tornájának döntőjében. Az egy héttel idősebb Djokovic a 2011-es és 2013-as fináléban is magabiztosan verte Murrayt.

A rendkívül magas színvonalú és hosszú labdameneteket hozó nyitószettben az alig rontó Djokovic 5:3-ra elhúzott, ám skót riválisa visszajött, és kiharcolta a rövidítést. A tie-breakben Murray 4-2-re vezetett, csakhogy ezután már csak egy pontot nyert, így a szerbé lett a 72 perces játszma.

A folytatásban két-két brék következett, majd 4:3-nál kisebb incidens zavarta meg a meccset: két néző beugrott a pályára, és tribünről egy politikai transzparenst lógattak be. A közjáték nem zökkentette ki a feleket, ismét eljutottak a rövidítésig, melyben ezúttal Murray koncentrált jobban. Ez a játszma 80 percig tartott.

A harmadik szettben a brit 2:0-ra elhúzott, ám elbizonytalanodását kihasználva Djokovic - aki időnként lépni is alig bírt - megfordította az állást. Boris Becker tanítványa 5:3-nál kiszerválta a játszmát, és 3 óra 13 perc elteltével már ő volt előnyben.

A negyedik felvonásban már csak egy játékos volt a pályán, az Amelie Mauresmo által edzett Murray teljesen elfáradt, és gémet sem tudott nyerni.

Djokovic a modern éra első férfi játékosa, aki ötször diadalmaskodott a Melbourne Parkban, és pályafutása nyolcadik Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be.

Djokovic és Murray 24-edszer találkozott egymással, párharcukban 16-8-ra a szerb vezet.

Eredmény:

férfi egyes, döntő:

-------------------

Djokovic (szerb, 1.)-Murray (brit, 6.) 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0