rss      tw      fb
Keres

Megdöntötte a távolsági rekordot két léggömbutazó


MTI 2015. január 30., péntek 8:44

2015. január 30., péntek (MTI/AP/Reuters) - Még célba sem ért, de már megdöntötte a léggömbbel utazás távolsági rekordját egy amerikai és egy orosz férfi.

Az amerikai Troy Bradley és az orosz Leonyid Tyuhtyajev szombaton emelkedett a magasba egy héliummal - a levegőnél könnyebb gázzal - töltött léggömbbel Japánban, hogy a Csendes-óceánon átkelve a léggömbutazás új távolsági és időtartamrekordját állítsa fel.

Az új-mexikói irányítóközpont helyi idő szerint csütörtök délutáni bejelentése szerint a Two Eagles nevű héliumléggömb, amellyel a két férfi utazik, már megdöntötte az eddigi, 8383 kilométeres rekordot, és még mintegy 400 kilométert tesz meg az amerikai kontinens nyugati partjáig.

Az extrémsportoló-páros azonban időközben a szélviszonyok miatt kénytelen volt élesen irányt váltani, és Kanada délnyugati része helyett valahol Mexikóban, vélhetően Baja California államban - a Kaliforniai-félsziget homokos dűnéi közt - ér földet szombaton.

Mivel leszállási helyük ismeretlen, több, gyorsan bevethető keresőcsoportot is összeállítottak önkéntesekből a térségben.

A repüléstörténeti utazást az új-mexikói Anderson-Abruzzo Albuquerque Nemzetközi Léggömbmúzeum irányítóközpontjából figyelik, ahol hatalmas tapsban törtek ki a jelenlévők a rekorddöntés hírére.

Az expedíciónak több mint 137 órát, 5 percet és 50 másodpercet kell a levegőben töltenie ahhoz, hogy megdöntse a leghosszabb időtartamú léggömbutazás rekordját is.

A két férfi egy szűk, mindössze 10 Celsius fok hőmérsékletű, de a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt kabinban, körülbelül 4500 méteres magasságban teszi meg az utat.