rss      tw      fb
Keres

Újravizsgáltatná Pechstein doppingügyét a Német Olimpiai Bizottság elnöke


MTI 2015. január 29., csütörtök 13:02

Alfons Hörmann, a Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöke felszólította a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget (ISU), hogy vizsgálja újra a 2009-ben doppingvétség miatt két évre eltiltott ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein ügyét.

A sportvezető ezt annak nyomán tette meg, hogy a 42 éves gyorskorcsolyázó a müncheni legfelsőbb tartományi bíróságon első fokon megnyerte az ISU ellen indított kártérítési pert, amelyben négymillió eurót kért azért, mert a szerinte jogtalanul kiszabott eltiltása alatt jelentős bevételektől esett el.

Pechsteint vértranszfúziós eljárás alkalmazása miatt tiltotta el az ISU, miután vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. A hatszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok gyorskorcsolyázó azzal érvelt, hogy az ő esetében nem különleges a vörösvértest-állomány jelentős ingadozása - ezt elmondása szerint édesapjától örökölte -, illetve eljárási szabálytalanságokra is hivatkozott védekezésében. Később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is helybenhagyta az ISU eltiltását, Pechstein azonban tovább küzdött az igazáért, miközben az eltiltását letöltötte, s visszatért a versenyzéshez.

A DOSB most öt független orvosszakértőt kért fel arra, nézze át a bizonyítékokat, ők pedig megállapították, hogy a doppingolás ténye orvosilag nem igazolható.

„Mivel Pechstein ügyében még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, azzal fordulunk az ISU-hoz, hogy fontolja meg az ismételt vizsgálatot” - jelentette ki Alfons Hörmann.

A civilben rendőrőrmester gyorskorcsolyázó esete példaértékű lehet, mert először fordult elő, hogy egy CAS által meghozott ítéletet polgári bíróságon támadtak meg sikerrel, így a jövőben más sportolók is folyamodhatnak majd ehhez az eszközhöz hasonló ügyekben.