rss      tw      fb
Keres

Görög kormányalakítás - Schulz: Athén kompromisszumos megoldásra törekszik


MTI 2015. január 29., csütörtök 17:25

Az új baloldali görög kormány „közös alapokon nyugvó megoldásra” fog törekedni az Európai Unióval az ország adósságproblémáinak enyhítésére irányuló erőfeszítései során - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata elnöke csütörtökön Athénban, miután találkozott Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnökkel.

„Vannak olyan félelmek Európában, hogy Ciprasz a saját útját fogja járni, de ma világossá vált számomra, hogy nem ez a helyzet. Görögország közös alapokon nyugvó megoldásra fog törekedni európai partnereivel” - mondta Schulz sajtótájékoztatóján.

Az EP-elnök volt az első külföldi elöljáró, aki tárgyalt az ország adósságának újratárgyalását hangoztató Ciprasszal az előre hozott választásokon hatalomra jutott kormányfő hétfői beiktatása óta.

A német politikus azt mondta, a megbeszélés hosszú és olykor nehéz volt, de Ciprasz biztosította arról, hogy Athén nem fog egyoldalú lépéseket tenni az adósság kérdésében. Azt mondta, az új görög kormány egy adósságkonferenciát akar összehívni, amelyen az eurózóna többi országának vezetői elé terjesztené megoldási javaslatait.

Schulz sajtótájékoztatóján méltatta, hogy az új görög vezetés keményen fel akar lépni az adóelkerülés és a korrupció ellen.

Alekszisz Ciprasz szerdán, az új kormány első ülésén Görögország hitelmegállapodásainak újratárgyalását, a korrupció és az adócsalás, valamint a munkanélküliség elleni küzdelmet, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását is felsorolta a legfontosabb feladatok között. Úgy vélte, hogy a szavazóktól radikális változtatásokra kaptak felhatalmazást, amelyekkel helyreállítják a nemzeti szuverenitást.

Ugyanakkor azt ígérte, hogy az új kabinet, a „társadalmi megmentés” kormánya felelős tárgyalásokat fog folytatni a nemzetközi hitelezőkkel, olyan megoldásokat keres, amelyek minden félnek kedvezőek. Görögország kész hozzájárulni egy olyan rendezés kidolgozásához, amely egész Európa érdekeit szolgálja - mondta.