rss      tw      fb
Keres

A FIDE elnöke szerint Magyarország sakkolimpiát is rendezhetne


MTI 2015. január 29., csütörtök 9:57

Világkupa vagy akár sakkolimpia rendezésére is alkalmasnak tartja Magyarországot Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, aki szerda este érkezett Magyarországra.

A FIDE vezetője a magyar szövetségben találkozott Polgár Judittal, továbbá Font Gusztávval, Magyarország FIDE-delegáltjával és Mészáros Attilával, a hazai sportági szövetség főtitkárával. Az informális megbeszélésen az Orosz Föderációhoz tartozó Kalmük Köztársaság volt elnöke elismeréssel beszélt a decemberben Győrben rendezett U16-os sakkolimpiáról, s biztatta a magyarokat, hogy további versenyeket is rendezzenek.

Iljumzsinov külön kitért Polgár Judit iskolai sakkozásért tett erőfeszítéseire, és úgy fogalmazott: kiemelkedően értékes és fontos a tavaly visszavonult legendás játékos oktatási programja, mely a világon egyedülálló, s több országban is szeretnék átvenni.

„A nemzetközi szövetség életében is fontos szerepet játszik a Sakk az iskolában program. Hazámban, a Kalmük Köztársaságban a gyerekek száz százaléka tud sakkozni. Ez örömmel és büszkeséggel tölt el” - mondta a sportvezető a magyar szövetség közleménye szerint.

Saját elnöki tevékenységével kapcsolatban azt emelte ki, hogy mióta ő irányít, a korábbinál sokkal több FIDE-versenyt rendeznek, s az a célja, hogy a világon egymilliárd ember tudjon sakkozni.