rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. december 17.

Oblath Gábor, a Költségvetési Tanács tagja


Bolgár György: - Jól mondtam, a Költségvetési Tanács tagja?

Oblath Gábor: - Azt hiszem, hogy ma még az vagyok.

- Meddig? Mi az éppen hatályos törvénykezés?

- A törvény kihirdetésekor szűnik meg a posztunk, Török Ádámmal együtt.

- És az mikor lesz, azt még nem tudni?

- Azt nem tudjuk még.

- Szóval napok kérdése.

- Igen.

- Én sóhajtok Ön helyett. Gondolta volna ezt? Most maradjunk még egy kicsit a kevésbé formális interjú mellett, gondolta ezt néhány hónappal ezelőtt, hogy bárkinek eszébe juthat a Költségvetési Tanács megszüntetése?

- Gondoltam, de azt reméltem, hogy azok az érvek, amelyek a Költségvetési Tanács megtartása mellett szólnak, erősebbek, mint azok a törekvések, amelyek a megszüntetésére irányulnak.

- A hallgatóim mindig mondják, hogy én naiv vagyok – néha persze rá is játszom, előadom az álnaivat –, de őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy bárkinek eszébe jutna a megszüntetése. Most mondja meg, mennyi vizet zavar egy Költségvetési Tanács? Legfeljebb elmondja, hogy nem jó a költségvetés, veszélyek vannak, nagyok a kockázatok, baj lesz, ha ezt és ezt teszik, és akkor majd azt fogják mondani, nem lesznek bajok, nincsenek kockázatok, köszönjük szépen, jó munkát továbbra is. Nem?

- Mi nemcsak azt mondtuk, hogy kockázatok vannak, hanem elég alapos elemzésre támaszkodott az, hogy megjelöltük a problémákat a 2012-től tartó időszakra. Tehát mi alapvetően azt az álláspontot képviseltük a jövő évi költségvetést illetően, hogy önmagában rendben van, elérhető a jövő évre tervezett egyenlegcél, de 2012 után már nagyon nagyok a kockázatok, nem nagyon valószerű, hogy az a makrogazdasági pálya megvalósítható, ami a költségvetéshez tartozott. Úgy láttuk, hogy egy átmeneti deficitcsökkenés után ismét nőhet a hiány. A legutóbbi elemzésünkben pedig azt írtuk le, hogy jövőre igen jelentős többlet lehet a költségvetésben, ha a teljes befolyó magánnyugdíjpénztári vagyont bevételként számolják el, hét százalék fölött lehet a többlet, de utána nagyot fog romlani az egyenleg.

- De akármilyen alaposan, számokkal írták le a veszélyeket és elemezték a jövő évi meg az utána következő várható folyamatokat, ettől még senki nem ment volna az utcára. Kit érdekel, hogy a Költségvetési Tanács mit ír?Néhány szakembert, esetleg néhány politikust, oszt jó napot – mondanám. Szóval ettől nem kéne, hogy megijedjen egy kormány, nem?

- Nekem más volt a tapasztalatom. Én úgy észleltem, hogy ahogy egyre felkészültebbé vált a stáb és jól beletanult ebbe a munkába, egyre többen figyeltek a véleményünkre. Piaci elemzők külföldön is, belföldön is, közgazdászkutatók is, úgyhogy az a tapasztalatom – és az utóbbi időszakban érkezett visszajelzések ezt megerősítik –, hogy nagyra tartották azt a munkát, ami a költségvetés stábját jellemezte.

- Ne értse félre, én nem a Költségvetési Tanács munkáját akartam minősíteni, hanem abba próbáltam belehelyezkedni, hogy mit mondanék én, ha kormányon volnék. Szerencsére ez sosem következik be. Nem nagyon érdekelne, mert lehet, hogy sokan figyelnek Önökre, és azt mondják, hogy érdemes volna meghallgatni a Költségvetési Tanácsot, de ha nekem más szándékaim vannak, más céljaim, más költségvetést akarok, akkor úgyis megcsinálom, akármit mond a Költségvetési Tanács. Ha viszont megszüntetem egyik napról a másikra, arra aztán mindenki odafigyel a világon, meg az országban is majdnem mindenki, mindenesetre sokkal többen, mint akik csak az elemzéseket olvassák. És azt kérdezik majd, hogy ezt miért kellett csinálni, ez nagyon nem tetszik. A kormány nem fogad el egyetlen szakszerű bírálatot sem? Sokkal többet árt ez a kormánynak, mintha egyszerűen tudomásul vették volna azt, amit Önök mondtak és írtak.

- Én ezt ugyancsak így látom, de azt hiszem, hogy ezt a kérdést nem nekem kell feltenni, hanem valakinek a kormányban.

- Azért csodálom a politikai előrelátását, hogy azt mondta, Önnek megfordult a fejében, hogy megszüntetik Önöket!

- Tegnap olvastam egy internetes újságban, hogy a volt jegybankelnök is megnyilatkozott ebben a tárgykörben, és ő azt tartja a nagy hibának, hogy nem azonnal szüntettek meg minket az új kormány megalakulásakor, úgyhogy volt más is, aki úgy vélte, hogy mielőbb meg kell tőlünk szabadulni.

- Akkor térjünk át egy másik témára – bár ez ugyanaz a téma természetesen –, az idei költségvetésről is kérdezném, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a napokban adott egy interjút, és ott azt állította, hogy összesen körülbelül, sőt majdnem pontosan 840 milliárd forinttal számolták el az idei költségvetést. Ez a 840 milliárd úgy jön össze, hogy az eredeti költségvetés GDP-csökkenéssel számolt, most pedig minden bizonnyal legalább 1 százalékkal nőni fog, ez többletbevételeket hozna, tehát 840 milliárd hiányzik ahhoz képest, amit az idei költségvetés tartalmazott. Szerinte ez lényegében csalás. De nézzük akkor meg a Költségvetési Tanács oldaláról. Önök is ilyen nagy csalást vettek észre annak idején?

- Nem, szó sincs csalásról, és azt hiszem, hogy a kérdést érdemes kettébontani. Az egyik ez a gyorsabb növekedésből eredő, illetve ennek alapján feltételezett költségvetési hatás, a másik pedig az egyéb tényezők hatása. Az igaz, hogy a gazdaság gyorsabban növekszik, mint ahogy az a Költségvetési Törvényt megalapozó előrejelzésben szerepelt, de a növekedés szerkezete nem nagyon segít a költségvetés egyenlegén, mert elsősorban a külkereskedelem, a nettó export – az exportnak az importnál gyorsabb növekedése –, ami hozzájárult a tervezettnél vagy a vártnál gyorsabb növekedéshez.

- És ez nem növeli az itteni adóbevételeket.

- Ez nem növeli, ami viszont növelhette volna – a fogyasztás, aminek nagy az adótartalma –, az most egyelőre úgy néz ki, kevésbé nő, mint ahogy az tervezve volt.

- Ez csak az utóbbi hónapokban kezdett el egy picit...

- Most kezdett el növekedni, így van. De az év első felében nem ez volt a jellemző. Ami ezt a 7-800 milliárdot illeti, bárki, akit érdekel a tételes levezetés, az meglátogathatja a Költségvetési Tanács honlapját - www.mkkt.hu -, ahol egy részletes háttéranyag mutatja be a különböző időpontokban megfogalmazott előrejelzéseket és a várható teljesülés-eltérést. 300 milliárd forint körülbelül az eltérés és ez nagyon-nagyon sok tényezőből áll össze. Van olyan, ami az előző kormány akcióihoz kapcsolódik, van, ami a jelenlegi kormány akcióihoz kapcsolódik és van, ami semmilyen akcióhoz nem kapcsolódik, hanem egyszerűen a körülmények...

- Az élet hozta így.

- Pontosan. Ennek az eltérésnek a nagyságrendje egyébként nagyjából akkora, mint annak idején a Varga Mihály vezette bizottság által kihozott összeg, és az is tény, hogy a tavalyi Költségvetési Törvényre vonatkozó elemzésünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy nagyjából ilyen nagyságrendű kockázatok vannak a költségvetésben.

- Az elemzéseket már nem kérdezem, mert gondolom, most már mindennel törődnek, csak elemzésekkel nem. Szóval arra tud valamilyen becslést adni vagy egyáltalán vannak fogalmaik arról, hogy ha egyszer Önök szerint maximum 300 milliárd jöhetett össze az előző kormány esetleges tévedéseiből vagy rossz számításaiból vagy túlzott optimizmusából, részben a mostani kormány intézkedéseiből, részben az életből, akkor hogy lehet, hogy az Orbán-kormánynak mégis több mint hatszázmilliárdos pluszbevételt kellett beterveznie erre az évre? Ezt a jelek szerint el is fogják költeni, hiszen látjuk, hogy még mindig jóval magasabb az államháztartási hiány – az utolsó hónapot még nem ismerjük –, mint amennyinek lennie kéne.

- Vannak olyan tényezők, amelyek tavaly rosszul voltak tervezve és ez most idén derült ki. Ilyen például a nyereségadó, a bevétel. Vannak olyan tételek is, amik nem várt módon nagyobbak, mint ahogy tervezve voltak. Összességében a mostani kormány tett olyan lépéseket – számos olyan lépést tett –, amelyek nettó hatásukat tekintve javították a költségvetés egyenlegét, különösen a különadók. Viszont vannak olyan lépések is, amelyek csökkentették a bevételeket. Ilyen a társasági nyereségadó. Én tényleg csak azt tudom javasolni, hogy aki a részletekre kíváncsi, keresse fel a honlapunkat, és ott tételesen be van mutatva az eltérés.

- És a honlap meddig fog működni?

- Egyelőre működik még.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái