rss      tw      fb
Keres

Tour de France - Bízik a jó szereplésben az első afrikai csapat


MTI 2015. január 26., hétfő 13:08

Bízik a jó Tour de France-szereplésben a dél-afrikai MTN-Qhubeka, amely a francia kerékpáros körverseny 1903 óta íródó történetének első afrikai csapata.

A szabadkártyával induló gárda főnöke, Douglas Ryder elmondta: a keret javarésze afrikai, de sikerült leigazolniuk olyan neves bringásokat is, mint a norvég Edvald Boasson-Hagen vagy az amerikai Tyler Farrar. Ők nyertek már szakaszt a Touron és a Giro d'Italián, sőt, Farrar a Vuelta a Espanán is.

Ezzel együtt Ryder szerint hiányzik a csapatból a tapasztalat, s főleg a mezőnyben haladás. Hangsúlyozta: amíg Európában széles utakon lehet versenyezni úgy, hogy közben százak tekernek egyetlen bolyban, addig Afrikában nincs erre mód, és az úton bármikor átfuthat egy strucc vagy egy bivaly.

„Az első években öt versenyzőnk is kulcscsonttörést szenvedett bukás miatt” - tette hozzá.

Ryder kiemelte az eritreai Natnael Berhanét, Daniel Teklehaimanotot és Merhawi Kudust, valamint a dél-afrikai Songezo Jimet és a ruandai Adrien Niyonshutit, mint akik komoly eredmények elérésére képesek. Jim volt az első színes bőrű dél-afrikai, aki World Tour-viadalon indult, még 2013-ban, míg Kudus annak ellenére végighajtott tavaly a háromhetes Vueltán, hogy az első héten hatalmasat bukott.

A csapatfőnök nem lenne meglepődve, ha a következő három évben színes bőrű afrikai bringás állna dobogóra Touron, Vueltán vagy Girón.

Jens Zemke, az MTN-Qhubeka sportigazgatója szóba hozta az afrikai géneket: mint a futásban, a kerékpározásban is fontos az állóképesség, a testalkat, de ez önmagában kevés. Fegyelemre, tapasztalatra, technikai tudásra és nem utolsósorban a kerékpáros életvitelre is szükség van a sikerhez - tette hozzá.

A 2007-ben alapított gárda eddig főleg a kontinentális versenyeken indult. A Touron ranglistás helyek alapján 17 csapat szerepelhet, a szervezők további öt együttesnek biztosítanak indulást. Az MTN-Qhubeka mellett a francia Cofidis, az Europcar, a Bretagne-Séché és a német Bora jutott szabadkártyához.

Az idei viadal július 4-én rajtol a hollandiai Utrechtből, a befutó július 26-án hagyományosan a párizsi Champs-Élysées-n lesz.