rss      tw      fb
Keres

A doppingbotrány után lemondott az orosz atlétikai kapitány


MTI 2015. január 23., péntek 15:50

Az oroszországi doppingbotrány után lemondott posztjáról Valentyin Maszlakov, az orosz atléták kapitánya.

A 70 esztendős edző 2007 óta felügyelte a válogatott szakmai irányítását. Az orosz szövetség elnöke, Valentyin Balahnyicsev szerint Maszlakov „nemes döntést hozott", de a lemondást nem hozta összefüggésbe a doppingesetekkel.

Kedden a londoni olimpián 50 kilométeren győztes Szergej Kirgyapkint, a 2008-as pekingi olimpián egyformán 20 kilométeren bajnok Valerij Borcsint és Olga Kanyiskinát, valamint a 2011-ben 50 kilométeren világbajnok Szergej Bakulint, illetve az ugyanott 20 kilométeren ezüstérmes Vlagyimir Kanajkint tiltotta el az Orosz Doppingellenes Ügynökség az érintettek biológiai útleveleiben talált, évekre visszavezethető abnormális véreredmények miatt. Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint pedig egyformán három év két hónapra büntették.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt a mostani öttel együtt eddig összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt. Ehhez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek komoly aggodalmat okoz az orosz atléták körében tapasztalt doppingesetek nagy száma, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel közösen jelenleg is vizsgálják az orosz szövetségre vonatkozó központi doppingolás vádját.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.