rss      tw      fb
Keres

Tokió 2020 - A biliárd és a sznúker programba szeretne kerülni


MTI 2015. január 23., péntek 14:06

A biliárd és a sznúker sportágak képviselői hivatalosan jelezték, hogy szeretnének bekerülni a 2020-as tokiói nyári olimpia programjába.

A Profi Biliárd és Sznúker Világszövetség (WPBSA) és a Biliárdsportok Konföderációja (WCBS) csütörtökön jelentkezett a játékokra, ami azért keltett némi meglepetést, mert a két szervezet eredetileg úgy tervezte, hogy a 2024-es ötkarikás szereplést fogja megpályázni.

A szövetségek magyarázata szerint azért változtattak korábbi elhatározásukon, mert az utóbbi időben világszerte ugrásszerűen növekedett a sportágak rajongóinak tábora.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új szabályzata szerint a mindenkori házigazda dönthet néhány sportág egyszeri programba iktatásáról. Japánban a baseball és annak női változata, a softball hatalmas népszerűségnek örvend, így az első számú esélyesnek számít mint bekerülő. A biliárd és sznúker lehetőségeit rontja, hogy a japán gyökerű karate, egy másik harcművészet, a kínai vusu, valamint a fallabda, a görkorcsolyázás, a sportmászás és a wakeboard is szeretne ott lenni a 2020-as tokiói olimpia műsorán.