rss      tw      fb
Keres

Az olimpiai ezüstérmes gyalogló dühöng Kirgyapkin büntetése miatt


MTI 2015. január 21., szerda 10:23

Jared Tallent olimpiai ezüstérmes ausztrál gyalogló felháborítónak tartja, hogy a Londonban 50 kilométeren előtte végzett orosz Szergej Kirgyapkinra doppingvétség miatt kiszabott büntetés nem érinti ötkarikás eredményét.

Kirgyapkin egyike annak az öt gyaloglónak, akit az Orosz Doppingellenes Ügynökség kedden büntetett meg súlyosan, mivel a biológiai útlevelükben évekre visszavezethető abnormális véreredményeket fedeztek fel.

A 2012-ben olimpiai aranyérmes sportolót három évre és két hónapra tiltották el 2012 végétől, s több eredményét törölték, így többek között a 2009-es világbajnoki címét is. Ugyanakkor az ügynökség határozata szerint a 2012 június 11. és október 10. közötti időszakot nem érinti a büntetés, azaz az olimpiai aranyérmét megtarthatja. A határozat egyben azt is jelenti, hogy Kirgyapkin jövőre visszatérhet, s lehetősége lesz megvédeni ötkarikás címét Rióban.

Tallent szerdán gyalázatosnak nevezte az ítéletet, hozzátéve, hogy emiatt most Oroszországon „röhög az egész világ”.

Kirgyapkin mellett a 2008-as pekingi olimpián egyformán 20 kilométeren bajnok Valerij Borcsint és Olga Kanyiskinát, valamint a 2011-ben 50 kilométeren világbajnok Szergej Bakulint, illetve az ugyanott 20 kilométeren ezüstérmes Vlagyimir Kanajkint tiltották el. Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint pedig három év két hónapra.