rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Olvasói reflexiók a születésnapi írásokra

                 Kenéz BélaTisztelt Galamus Szerkesztőség!

Tisztelt Mihancsik Zsófia!

Nyugdíjas köztisztviselő vagyok – 69 éves – most már a Galamus rendszeres (és lelkes) olvasója.

Néhány hónappal ezelőtt úgyszólván véletlenül találtam rá erre a honlapra. Ez akkoriban történt, amikor a honlap nyitólapján még fel volt tüntetve a „Galamus csoport támogatása”, majd néhány nap múltán ezt már nem láttam ott. Ekkor, bár felötlött bennem, hogy kellene valamilyen anyagi támogatást nyújtani, de – talán figyelmetlenségből – elsiklottam felette, hiszen még nem ismertem a honlap tartalmát, bár a szerzők többsége nem volt teljesen ismeretlen számomra - írásaikat, megszólalásaikat néha más helyeken ( 168 óra; Élet és Irodalom; Magyar Narancs; ATV…) is olvastam, láttam.

A Galamus honlapján megjelent írások számomra olyan élményt jelentenek, mint amikor egy áporodott, poshadt levegőjű szobában ablakot nyitnak, és friss levegő áramlik be. ( A jelenleg regnáló hatalom „áldásos” tevékenysége következtében a „szobánkban” – országunkban – egyre áporodottabb és poshadtabb a levegő és sok mindent a „fortélyos félelem” igazgat).

A napokban döbbenten és nagyon szomorúan olvastam Lángh Júlia és Mihancsik Zsófia írásait arról, hogy a Galamus-csoport milyen súlyos gondokkal küszködik, előrevetítve a megszűnés lehetőségét is. Meggyőződésem, hogy ezt összefogással meg tudjuk akadályozni, hiszen úgy gondolom – túl azon, hogy nekem és olvasótársaimnak nagy veszteség lenne – az online újságírás is szegényebb lenne egy nagyon színvonalas lappal. Bár – látva „forradalmi” pártunk és kormányunk akárhány harmados élcsapatának törekvéseit – ne legyenek kétségeink arról, hogy a jövőben nem csak az anyagi ellehetetlenülés fogja fenyegetni a hasonló szellemiségű orgánumokat.

Köszönet jár Horváth István olvasótársamnak azért, hogy levelében kimásolta a korábbi támogatási felhívás adatait, így a mai napon át tudtam utalni egy –sajnos nem túl nagy – összeget és intézkedtem arról, hogy havi rendszerességgel egy szerény összeg is átutalásra kerüljön a Galamus-csoport bankszámlájára. (Ezt már korábban is megtehettem volna, de – mint említettem – nem ismertem az adatokat, és a honlapon sem találtam meg a korábbi felhívást, bizonyára hiányos számítógép ismereteim miatt). A tegnapi olvasói levelek némelyikéből is úgy tűnik, hogy az olvasók nem ismerik ezeket az adatokat.

A támogatási adatok szélesebb körű megismerése érdekében javasolom, hogy a „Támogatási felhívás” kerüljön vissza és állandóan legyen ott a honlap nyitólapján.

Észrevételem az előfizetés/alapítvány kérdéséhez: az előfizetők gyűjtése egyebek mellett azért sem a legjobb megoldás, mert ezzel óhatatlanul kizáródnának azok a potenciális olvasók, akik valamilyen okból (számos ilyen ok lehet) nem tudnák fizetni az esetleg mégoly szerény előfizetési díjat sem. Az alapítvány – ha ez kivitelezhető – jobb megoldásnak látszik.

Végezetül – bár lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem – boldog születésnapot kívánok az 1 éves Galamusnak!

Remélem, hogy sok ember akaratával és összefogásával még sok szép születésnapot fogunk ünnepelni.

Tisztelettel:
Kenéz Béla


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."