rss      tw      fb
Keres

Le Monde: Hamarosan az 1 százaléknyi leggazdagabb ember birtokolja a világ gazdagságának a felét

 

 

A Le Monde című francia liberális napilap is beszámolt arról, hogy az Oxfam nevű nem kormányzati szervezet január 19-én tette közzé új tanulmányát, amelyben feltárja, mekkora az egyenlőtlenség a világ gazdagságának eloszlásában. Az Oxfam számításai szerint, amelyhez az adatokat a Crédit Suisse szolgáltatta, a világ leggazdagabbjai által felhalmozott vagyon hamarosan túllépi azt a vagyonrészt, amelyet a 99 százaléknyi maradék birtokol.

Az Oxfam szerint „a világvagyonnak az a része, amelyet a leggazdagabb 1 százalék birtokol, 2009-ben meghaladta a 44 százalékot, 2014-ben pedig már a 48 százalékot is. 2016-ra eléri az 50-et”. Ez azt jelenti, hogy tovább gazdagodnak, többjük van, mint a többi földlakónak együttesen. „Végeredményben a világ népességének 80 százaléka be kell hogy érje a gazdagság mindössze 5,5 százalékával”, véli a jelentés.


A különbségek növekedése gyorsul

A tanulmány néhány nappal a davosi világgazdasági fórum megnyitása előtt jelent meg, amely szerdán kezdődik, és elnökei közt ott lesz Winnie Byanyima, az Oxfam igazgatója, aki szerint „az egyenlőtlenség mértéke egész egyszerűen szédítő”.

„A szakadék a nagy vagyonok és a népesség fennmaradó része közt gyorsan nő”, mondta. Az Oxfam tanulmánya szerint 2010 és 2014 közt a leggazdagabb 80 ember vagyona 600 milliárd dollárral nőtt, míg a legszegényebb népességcsoportoké a felére csökkent. Ma ez a nyolcvan személy akkor vagyontömegen osztozik, mint 3,5 milliárdnyi más ember.

Az egyenlőtlenségek az Oxfam szerint arra kell hogy ösztönözzék a világ vezetőit, hogy megküzdjenek „a nehézsúlyúak magánérdekeivel, akik akadályozzák egy igazságosabb és virágzóbb világban éljünk”.Lásd ehhez a Forbes magazin 2014-es listájáról szóló hírt a világ leggazdagabb embereiről.

Egyébként a 444.hu számolt be arról, hogy a világ leggazdagabb embere – és Warren Buffet mellett a legnagyobb adakozója –, Bill Gates elolvasta Thomas Piketty francia közgazdász nagy vihart kiváltott könyvét (Le capital au 21e siècle – A tőke a 21. században), és egyebek mellett a következő megjegyzést fűzte hozzá: „Különböztessünk meg háromféle vagyonos embert. Az egyik minden pénzét a cégébe ruházza be, a másik jótékonykodik, a harmadik viszont jachtokat meg repülőgépet vesz. A háromból az első kettő szerintem a társadalom számára hasznosabb dolgokra fordítja a vagyonát, mint az utolsó.” Vagyis nem a vagyonok méretbeli különbsége számít, hanem az, hogy végső soron mire fordítják őket. Bill Gates és Warren Buffet egyébként rendszeresen győzködi az amerikai milliárdosokat, hogy vagyonuk egy részét ajánlják fel jótékony célokra, Gates pedig tavaly a pekingi egyetemmel szövetkezett, hogy speciális kurzusokon az adományozás művészetére tanítsa az adakozni kész kínai gazdagokat.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal