rss      tw      fb
Keres

Rio 2016 - Középpontban a kvótaszerzés


MTI 2015. január 19., hétfő 8:00

Bár néhány esetben már tavaly is lehetett kvótát szerezni, a sportágak túlnyomó többségében az idén kezdődik a kvalifikációs időszak a 2016-os riói olimpiára.

A magyar csapat jelenleg kétfős a sportlövő Tobai-Sike Renáta és a vitorlázó Berecz Zsombor révén, ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság 150-200-as indulói létszámban bízik. A legutóbbi, londoni játékokon 158-an vettek részt.

A magyar sportolói delegáció létszámát alapvetően meghatározza majd, hogy hány csapat szerez indulási jogot. Londonban három szerepelt, míg jelenleg a férfi és női vízilabda-, valamint a férfi és női kézilabda-válogatottnak van reális esélye a kvótaszerzésre.

Közülük a világbajnoki címvédő férfi vízilabdacsapattól elvárható az olimpiai részvétel: Benedek Tibor együttese akár már idén a világligából vagy a világbajnokságról biztosíthatja helyét az ötkarikás mezőnyben. Az Európa-bajnoki hatodik női kézilabdacsapat kilátásai szintén nem rosszak, mert bár a decemberi világbajnokságon győznie kellene a közvetlen indulási jog megszerzéséhez, ugyanakkor már egy hetedik hellyel is biztos lenne a szereplése valamelyik jövő évi - négycsapatos - kvalifikációs tornán, ahonnan az első kettő jut ki Rióba. A férfi kézilabdázók helyzetét az nehezíti, hogy nem szerepelhetnek az idei világbajnokságon, míg a női vízilabdázókét a rendkívül szűk, mindössze nyolcas indulói létszám.

Londonban 24 sportágban szerepelt magyar versenyző, s ez a szám várhatóan Rióban sem fog jelentősen változni. Azokban a sportágakban, amelyekben négy éve nem volt magyar, most sem várható, hogy lesz. Labdarúgásban már biztosan nem, de például tollaslabdában, a lovassportokban, gyeplabdában, trampolinban vagy íjászatban sincsenek kvótára esélyes versenyzők, s röplabdában vagy kosárlabdában is csak hatalmas bravúrral jöhet össze a riói szereplés.

Az indulói létszám azonban így is lehet a 2012-esnél magasabb, amennyiben három-négy csapat részvételi jogot szerez, s az olyan sportágakban, amelyekben Londonba az előzetesen reméltnél jóval kevesebben utazhattak, emelkedik a kvótások száma. Ilyen volt a vívás, melyben egyetlen csapat sem jutott ki, és mindössze négy magyar volt érdekelt a brit fővárosban. Londonban nem rendeztek csapatversenyt a férfi párbajtőrözőknek, amely immár hosszú ideje a legeredményesebb magyar szakág a csapatoknál, s Rióban ott lesz a műsorban. E mellett a női párbajtőrözők elmúlt időszakban mutatott teljesítménye alapján ebben fegyvernemben is jó esély van a kvalifikációra.

Szintén könnyen elképzelhető, hogy a londoninál több sportlövőnek (3) sikerül majd kvótához jutnia, különösen úgy, hogy a már kvalifikációt szerzett Tobai-Sike négy éve nem volt ott a mezőnyben, míg az akkori csapat mindhárom tagja - Sidi Péter, Csonka Zsófia, Bognár Richárd - egyértelműen esélyes most is, s rajtuk kívül is akadnak, akik joggal bizakodhatnak a sikeres kvalifikációban.

A sportágak jelentős részében a selejtezős versenyeken közvetlenül lehet kvótákat szerezni, akadnak azonban olyanok is, melyekben hosszabb kvalifikációs időszakot határoztak meg, ez alatt lehet teljesíteni a részvételi szinteket, szintidőket (atlétika, úszás), vagy az adott időszakot lezáró ranglistás helyezések alapján osztják ki az indulást érő helyeket, illetve azok nagyobb részét (például cselgáncs, vívás).

Rióban mutatkozik be az olimpia műsorán a golf és a hétfős rögbi. Magyar szempontból csak előbbiben lehet realitása a kvótaszerzésnek az utóbbi években folyamatosan fejlődő Rózsa Csilla révén, igaz, tőle is kisebb bravúrnak számítana, ha be tudna jutni a 60 fős női mezőnybe.

Magyarország idén egyetlen kvótaszerző versenynek ad otthont - Romániával közösen -, a női kosárlabda Európa-bajnokságnak, amelyről a győztes biztosítja helyét a nyári játékokon. Jövő márciusban pedig Győrben rendezik a légfegyveres Eb-t, amely a sportlövők utolsó kvalifikációs viadala lesz Rióra.