rss      tw      fb
Keres

A Huffington az újraéledő nácizmusról

 

 

A The Huffington Post című amerikai portálon jelent meg Richard Brodsky cikke: Újjáéledő nácizmus: új, ijesztő jelentések.

A náci és neonáci mozgalmak folytatódó növekedése még akkor is meg tud lepni és ijeszteni, amikor az egész világ a francia újságírók, rendőrök és zsidók meggyilkolására összpontosít. Jövő szerdán, január 21-én az amerikai Kapitóliumon [a kongresszusban – a ford.] közreadják a náci incidenseket és szervezeteket tartalmazó legfrissebb hiteles összeállítást. A Gyűlölet Fehér Könyve (The White Papers of Hate) azt tartalmazza, mi megy végbe 17 európai országban, és kemény olvasmány.

Könnyű lenne az oroszországi, ukrajnai és franciaországi náci és neonáci atrocitásokra összepontosítani, de a szomorú igazság az, hogy ez másutt is jelen van. Magyarországon a nacionalizmust beleírták az alkotmányba, sok vallástól megtagadják az elismerést – köztük az iszlámtól és a mormon vallástól –, és korlátozzák a „mentális betegek” szavazati jogát – ide értve az LMBT közösség tagjait. [?!] Görögország továbbra is a legnacionalistább állam Európában, ahol rendszeresen áldozattá teszik a bevándorlókat és a kisebbségeket. Még az Egyesült Királyságban észrevehetően megnőtt tavaly a gyűlölet-incidensek száma.

Van egy közös nevező, amely mindezt az iszlám terrorizmusból fakadó incidensekhez kapcsolja. Ez pedig az antiszemitizmus és a zsidók gyilkolása, nem azért, amit esetleg tehetnek, hanem a puszta identitásuk miatt. Ám az új náci mozgalmak magukba foglalják a muzulmánellenes, romaellenes, melegellenes, bevándorlóellenes és más heves ellenszenveket is, amelyeket vissza lehet követni Hitlerig és az elmúlt évszázad náci ideológiájáig.

A washingtoni eseményen jelen lesznek a kongresszus tagjai, a külügyminisztérium tisztségviselői és a Nácizmus nélküli világ (World Without Nazism (WWN) elnevezésű ernyőszervezet, amely a náci tevékenység bizonyítékait gyűjti össze és adja közre. Bevezető beszédet mond Hakeem Jeffries és Jerry Nadler republikánus képviselő, valamint Elliot Engel képviselő, a ház Külügyi Bizottságának nagyhatalmú, rangidős tagja. Az amerikai vezetőknek meg kell érteniük a bizonyítékokat, és ki kell dolgozniuk egy olyan választ, amely megfelel a jelenlegi biztonsági válságnak, de egyben egységes frontot állít fel az ilyen mozgalmakkal szemben akkor is, ha ezek kicsinek és jelentéktelennek tűnnek. Amerikának a második világháború vége óta csak korlátozott tapasztalatai vannak a nácikkal, és hajlamos megvonni a vállát, ha valaki nácizmus újjáéledésére figyelmeztet. Párizs után ennek nem szabad megtörténnie.

A WWN érdekes szervezet. Jelentős tagsága van az egész világon, így Oroszországban is, vezetője a Lettországban élő, orosz születésű Valery Engel. Nem volt egyszerű, mivel Engel arra összpontosított, hogy harcoljon azok ellen a tervek ellen, amelyek nyugdíjat akartak folyósítani az egykori SS lett tagjainak. Az ország, amelyben él, a letelepedési státusát fenyegeti, és Oroszország iránti rokonszenvvel vádolja, ami nagyon hathatós módja annak, hogy bárkit támadjanak egy olyan országban, amely soha nem számolta fel a balti államok feletti, fél évszázados sztálinista uralom következményeit. Engel helyzete elnyerte Jeffries kongresszusi képviselő és mások figyelmét és támogatását, akik felkérték a lett tisztségviselőket, hogy hagyjanak fel ezzel.

Az kissé furcsa, hogy a WWN jelentései az utóbbi években kemények voltak arról, hogy Oroszországban tolerálják a nácizmust. A nacionalista és jobboldali pártok ma részét alkotják az orosz politikai tájképnek, és a WWN egyike volt azon kevés nemzetközi szervezetnek, amely emiatt kérdőre vonta Putyint.

Van összefüggés az újjáéledő mozgalmak és a legutóbbi franciaországi, görögországi, oroszországi, magyarországi stb. események között. Minden ok megvan rá, hogy összekössük a pontokat, és komolyan vegyük a bizonyítékokat. Jobb, ha túlságosan nagy figyelmet fordítunk rájuk, és később rájövünk, hogy marginális mozgalmak voltak, mint ha hagyjuk ellankadni az, és azt kell látnunk, hogy az újjáéledő náci mozgalmak a fősodorba kerülnek. Megtörténhet.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal