rss      tw      fb
Keres

Az Euronews Orbán váratlan bevándorlás-ellenességéről

 


Az Euronews műsorszóró Orbán véget akar vetni az európai bevándorlásnak címmel közölt hírt.

Orbán magyar kormányfő erősen korlátozni akarja az európai bevándorlást. Ezt múlt vasárnap este mondta, még Párizsban, az úgynevezett „Menet a köztársaságért” után, amelyen ő is részt vett. Az Európai Uniónak gyorsan kell reagálnia a párizsi merényletekre – mondta. „A gazdasági migráció rossz Európának. Nem szabad úgy tekinteni rá, mintha hasznos lenne, mert csak gondot és veszélyt hoz az európai emberre. A migrációt meg kell állítani. Ez Magyarország álláspontja. Nem akarunk magunk között más kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni. Magyarországot meg akarjuk őrizni Magyarországnak” – így Orbán.

Orbán felfogása szerint az egyetlen kivételt azoknak az embereknek kell alkotni, akik politikai menedékjogot kérnek. Az alig tízmillió magyar között a külföldiek aránya hivatalos adatok szerint egyébként is mindössze 2 százalékot tesz ki. Orbán még 2011-ben maga mondta, hogy az országnak legalább négymillió bevándorlóra van szüksége a gazdasági növekedés biztosításához. Tavalyi újbóli megválasztása után is még azt mondta, hogy a kisebbségek nem jelentenek problémát. Pardavi Márta szerint – Magyar Helsinki Bizottság – „a magyar identitású migránsok, tehát azok, akik például Romániából vagy Szerbiából érkeznek, gyakran aktívabbak a munkaerőpiacon, mint maguk a magyarok. Közülük több embernek van munkája, és több adót fizetnek”.

Olyan országokban, mint Románia, Szlovákia, Csehország vagy Magyarország, a párizsi merényletek után sem ismert semmi az úgynevezett „dzsihad-turistákról”. Martin Schulz, az Európai parlament elnöke óv az akcionizmustól: „Mindnyájunkat felhívom, hogy ne szankciókkal, ne dühvel reagáljunk. Adjunk racionális választ. A kiindulási pont nem a migráció, hanem inkább a biztonsági szervek együttműködése. Jobb együttműködés a rendőri szervek és a titkosszolgálatok között, jobb jogi együttműködés.”

A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint 2012-ben az országban a bűncselekmények mindössze 1 (egy) százalékát követték el külföldiek. Ez olyan szám, amely helyre teszi egynémely magyar előítéleteit. Hajagos Andrea, az Euronews riportere: „Orbán Viktor kijelentései sokaknak meglepetést okoztak, mert Magyarországra csak kevés gazdasági migráns jön. A legtöbben gazdasági okokból továbbmennek más országokba. Az elemzők Orbán kijelentéseit belpolitikai okokra vezetik vissza. Talán az ilyesmit pártja csökkenő népszerűségével akarja szembeállítani.”

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal