rss      tw      fb
Keres

Két amerikai sportember szabadmászásban hódította meg a világ legnehezebb sziklafalát a Yosemite parkban


MTI 2015. január 15., csütörtök 3:51

A világon elsőként szabadmászásban, tizenkilenc napi erőfeszítés után két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell szerdán meghódította a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot, a Hajnalfalnak nevezett oldala felől.

A két sportoló mintegy hét évnyi felkészülés után kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabad stílusban küzdötte le meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon. A kísérletbe december 27-én vágtak bele.

Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házból Twitter-üzenetben gratulált a rendkívüli teljesítményt felmutató sziklamászóknak, úgy fogalmazott: a két férfi „eszünkbe juttatja, hogy bármi lehetséges”.

A 30 éves Jorgeson és a 36 éves Caldwell rendkívüli vállalkozása egyike az National Geographic támogatott „az év kalandjának. Mivel a napsütés miatt kiizadtak, a két sportoló rendszerint alkonyatkor vágott neki a falnak. Jorgesonnnak a múlt héten két napig pihennie kellett, hogy gyógyulni hagyja kisebesedett ujjait.

A Hajnalfalat legelsőként - igaz, segédeszközökkel - a legendás sziklamászónak, Warren Hardingnak 1970-ben sikerült bevennie.