rss      tw      fb
Keres

Welt: Az újabb „nagy” páros – Zeman genetikázik, Orbán homogén társadalmat akar

 

 

A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap Sajátságos génelméletek a migránsokról címmel közölt írást, amelyet Hans-Jörg Schmidt (Prága) és Boris Kálnoky (Budapest) jegyzett. Bevándorlás? Káros. Migránsok gettókban? Maguk tehetnek róla. Így látja a cseh államfő és a magyar miniszterelnök. A válasz a párizsi merényletekre: visszatoloncolás genetikai alapon.
 

Milos Zeman cseh államfő a párizsi terrormerényletek után azt javasolta, hogy a bevándorlókat és utódaikat toloncolják ki Európából állítólagos szülőhazájukba. A Denik című napilapnak adott interjúban azt mondta: „Mindenkinek a származási országában kellene élnie, ott kellene gyakorolnia a vallását, és nem kellene zavarnia a normális életet azokban az országokban, amelyeknek más a kultúrájuk.”

A bevándorlók szerinte „genetikailag meghatározottak”, és ezt nem tagadhatják. Ez vonatkozik az első bevándorló generáció gyermekeire és unokáira is, „azért, mert genetikailag meghatározottak. Az Algériából, Líbiából vagy például  Maliból érkező emberek nem rendelkeznek az alkalmazkodás képességével” – tette hozzá Zeman. A muzulmánok szerinte maguk tehetnek arról, hogy az európai nagyvárosokban gettókban élnek.

Zeman „genetikai meghatározottságról” szóló elméletét a kommentárok élesen elutasították. A Pravo című baloldali lap például azt írta, hogy az elnök ezzel „bizonyos fajta emberek hősévé lesz. Az olyan embereké, akik előbb a romákat akarják kitelepíteni Indiába, és aztán másokkal is hasonlóan akarnának eljárni, ha nem felelnek meg nekik. Hogy ez mivel végződik, azt többszörösen megtapasztaltuk a világtörténelemben”. A lap hozzátette: örülni kell, hogy nem Zeman képviselte a Cseh Köztársaságot az áldozatok emlékére rendezett párizsi meneten vasárnap. Ott a prágai vezetés képviseletében Bohuslav Sobotka kormányfő és Lubomir Zaorálek külügyminiszter volt jelen.


„Nem szabad feltörni egy homogén társadalmat”

Nem ez volt az első eset, hogy Zeman a nem tetsző emberek deportálását javasolta. Egy izraeli látogatáson, 2002-ben, kormányfőként a Haarec című lapnak adott interjúban Arafat akkori palesztin vezetőt Hitlerhez hasonlította, és azt ajánlotta az izraelieknek, hogy ugyanúgy kergessék el a palesztinokat, ahogyan a csehek a második világháború után „kitelepítették” a németeket. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ahogyan ő mondja, „markáns” álláspontot képvisel a bevándorlási politikával kapcsolatban. A gazdasági menekültek tömeges bevándorlása szerinte rossz, és Európának meg kellene ezt állítani – mondta a külföldön Magyarországot képviselő nagykövetek gyülekezete előtt. Hozzátette: ez ismét olyan téma, amelyben „különbözik a liberális és a nem liberális államok felfogása”.  

Szabadhegyi Péter londoni nagykövet kérdésére Orbán kijelentette: Magyarország azt a „kőkemény” álláspontot képviseli, hogy „nem támogatja a gazdasági migrációt, mert „a kormány nem lát értéket abban, hogy feltörjön egy homogén társadalmat”.


A migránsok nem akarnak Magyarországra jönni

Magyarországon még nincs említésre méltó bevándorlás, mert a bérek alacsonyak és sok a bürokratikus akadály. Ugyanakkor a menedékjogra vonatkozó kérelmek száma egy strasbourgi ítélet nyomán a legutóbbi időben jelentősen megnőtt. Az ítélet kötelezte Magyarországot, hogy az eddiginél liberálisabb módon járjon el az érkezőkkel. Orbán szerint az európai menekültügyi politika „álszent, hazug, és nélkülözi az erkölcsi alapot”, ezen felül pedig céltalan. Álláspontja nem új, többször kinyilatkoztatta, hogy az Európába irányuló gazdasági migráció „nem kezelhető” és ezért véget kell vetni neki.  

Az „erkölcsre” hivatkozó érv új volt. Az európai bevándorlási politika azért erkölcstelen, mert kifejezetten árt a romáknak – fejtette ki Orbán. Európa tízmillió romája az első áldozata annak a bevándorlási politikának, amely oda vezet, hogy a rosszul fizetett munkákat inkább más országokból érkező bevándorlóknak adják, semmint a romáknak. Magyarországnak kötelessége mindenekelőtt az itteni romáknak segíteni. Persze Európában a legnagyobb roma kisebbségek azokban az országokban élnek, ahol a legcsekélyebb a bevándorlás.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal