rss      tw      fb
Keres

CNN–Kovács: Amikor már vita sincs a bevándorlásról

 

 

A CNN Quest means business című műsorában Kovács Zoltán kormányszóvivő nyilatkozott Richard Questnek. A fordítás a CNN leirata alapján készült.

Quest: Mint már beszéltünk róla, a párizsi terrortámadások alkalmából európai vezetők fokozzák a bevándorlás-ellenes retorikát. A felelősök mind Franciaországban születtek, bevándorló családokból. Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a bevándorlók fenyegetést jelentenek az európai emberekre nézve, és ő le akar csapni.

(Bejátszás, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hangalámondással:

„Nem szabad úgy tekintenünk a gazdasági bevándorlásra, mintha lenne bármi haszna, mert csak bajt és veszélyt hoz az európai emberre. Ezért a bevándorlást meg kell állítani. Ez a magyar álláspont. Magyarország nem lesz a bevándorlók célországa. Ezt nem fogjuk megengedni, legalábbis addig, amíg én vagyok a miniszter, és amíg a jelenlegi kormány lesz hatalmon. Nem akarunk magunk között olyan jelentős kisebbséget látni, amelynek mások a kulturális tulajdonságai és a háttere. Magyarországot szeretnénk megőrizni Magyarországnak.”)

Quest: Most Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő csatlakozik hozzám Budapestről. Nagyvonalakban: az olyan napokon elhangzó állásfoglalások nagy világában, amikor az emberek egységről beszélnek, az Ön miniszterelnöke a bevándorlás-ellenes retorikát szítja.

Kovács: Nos, részt vett ő a párizsi meneten is, amely az egységet és azokat az európai értékeket alkotta és demonstrálta, amelyeket képviselnünk kell. Úgy gondolom, hogy a miniszterelnök következetes volt, és folyamatosan beszélt erről a témáról az elmúlt néhány hónapban, de lehet, hogy évben…

Quest: Miért? 
Kovács: …és foglalkozott vele, olyan témaként, amelyet meg kell szabadítani minden sallangtól és ennek megfelelően kell foglalkozni vele. 
Quest: Hogyan akadályoznak meg egy legitim vitát, amely még az Egyesült Királyságban is folyik a bevándorlásról? Úgy, ahogyan a miniszterelnök, – az Önök miniszterelnöke – ezt megfogalmazta, Magyarországot (megőrizzük) Magyarországnak. Nincs gazdasági haszon a gazdasági migrációból. Szóval hogyan fogják megakadályozni, hogy ez ne váljon a bevándorlók elleni boszorkányüldözéssé, amely idővel erőszakba és vérontásba torkollik? 

Kovács: Nos, a miniszterelnök nem hív fel semmiféle boszorkányüldözésre…

Quest: Nem, nem mondtam, hogy ezt teszi, azt mondtam…

Kovács: …nem hív fel a migránsok ellen.

Quest: Nem, nem, Kovács úr, hadd szóljak közbe... 
Kovács: Ő a migráció mint komoly téma ellen szólít fel…

Quest: Hadd szóljak itt közbe... 

Kovács: …és mint az Európát fenyegető komoly veszély ellen. 
Quest: Hadd szóljak közbe. Azt mondta… ezt kérdezem Öntől… egyetértek, hogy nem ezt mondta, de ha egyszer ez a nyúl kiugrik a bokorból, hogyan fogják Önök megakadályozni, hogy újra 1939-be forduljon? 

Kovács: Nos, úgy gondolom, tényleg tartózkodnunk kellene a túlzásoktól, és ezzel a témával – a migráció egész témájával – őszinte, egyenes és szókimondó módon kellene foglalkozni, hogy olyan összefüggésben tudjunk beszélni róla, amely egyértelmű eredményt hoz. Úgy látom, hogy az elmúlt néhány évben világos, hogy a kontinens közös határaira napi fenyegetést és napi nyomást jelentő menekülteknek a puszta számával kell tennünk valamit.
Quest: Várjon….   
Kovács: Most nekünk....

Quest: Várjon – milyen nyomás?

Kovács: …Most nekünk kezelni kell a menekülteket…

Quest: Pillanat, Kovács úr, pillanat. A bevándorlási helyzetet Ön és az Ön miniszterelnöke az Európai Unión belüli teljes bevándorlás elleni támadássá teszi.

Kovács: Nem, eljött az ideje annak, hogy ezekről a témákról újra őszinte, szókimondó, egyenes módon beszéljünk, mert különben nem leszünk képesek kezelni ezeket a kérdéseket – és az európai értékeknek megfelelően elrendezni ezeket a kérdéseket.

Quest: Ennyiben hagyjuk, uram. Fogunk még erről beszélni a jövőben. Köszönöm, hogy velünk volt. 

Kovács: Köszönöm.

Quest: Bármi legyen is az Önök szerint helyes és helytelen nézet ebben a vitában, egyet garantálok – itt nálunk szó lesz róla. (Reklám)

Quest: Végül ma este az európai bevándorlásról szóló vita, és a magyar miniszterelnök nézete mellett – miszerint meg kell ezt állítani –, vita kezd kialakulni Európában a bevándorlás jövőjéről. Nagy-Britanniában ez a UKIP párttal folyik, Magyarországon is lezajlik, és önmagában semmi rossz nincs abban, hogy a politikusok és az országok megvitatják ezt. Az az aggasztó, ha politikusok elkezdik szítani a retorikát. „Magyarországot a magyaroknak” – amikor kezd a kérdés eljutni oda, hogy a bevándorlást meg kell állítani. Akkor az illető átlép egy határt. Már nem arról szól a vita, hogy a bevándorlás jó vagy rossz, hanem arról, hogy felszítjuk a nyugtalanságot. A történelem teli van olyan példákkal, amikor ez megtörtént, és egyszerűen dőre bárki, aki tagadni próbálja egy ártalmatlannak tűnő megjegyzés kapcsán azt, hogy mivé válhat a jövőben.

 

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal