rss      tw      fb
Keres

Infláció - MNB: továbbra is mérsékelt inflációt jeleznek az alapmutatók


MTI 2015. január 14., szerda 13:05

Lényegében nem változtak, a már közel két éve jellemző 1,5-2,0 százalékos sávban voltak az MNB inflációs alapmutatói decemberben, amelyek változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán a múlt havi infláció alakulásáról kiadott KSH-jelentést követően.

Az MNB közleménye szerint 2014 decemberében az éves infláció mínusz 0,9 százalék volt, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,1 százalék, a maginfláció pedig 0,9 százalékos értéket mutatott. A KSH által hivatalosan közölt, szezonálisan igazított maginflációs érték 0,8 százalék volt.

Az infláció 0,2, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Az infláció esetében a csökkenést elsősorban az üzemanyagok árának, míg a maginfláción belül a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol, dohány termékkör árindexének csökkenése okozta.

Az MNB által vizsgált három inflációs alapmutató közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció az előző hónaphoz képest 0,1 százalékponttal 1,1 százalékra mérséklődött decemberben, a keresletérzékeny termékek inflációja nem változott, 1,6 százalékos értéket mutatott, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 2,2 százalékosra emelkedett.

A jegybank elemzése szerint az iparcikkek árai enyhén emelkedtek decemberben az előző év azonos időszakához képest. A tartós és a nem tartós iparcikkek inflációja egyaránt visszafogott dinamikát mutatott.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben lényegében nem változtak, a termékkörön belül általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetőek. A termékkörre jellemző árazási gyakorlatot tekintve a piaci szolgáltatások inflációjának alakulása szempontjából a következő év eleje lehet meghatározó.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest, melyet főként a tejtermékek és a cukor árindexének mérséklődése okozott.