rss      tw      fb
Keres

Deutschlandradio: Orbán és a Jobbik bevándorláspolitikája

 


A Deutschlandradio elnevezésű német közszolgálati adó Orbán kormányfő a bevándorlókat szidja címmel közölt összeállítást. Orbán Viktor Párizsban menetelt a sajtószabadságért – sokan már ezt is oda nem illőnek találták. Hogy aztán még arra is felhasználta az alkalmat, hogy a menekültek európai bevándorlásának megállítását követelje – ellenfelei számára ez idegenellenességének újabb bizonyítéka volt.   


A magyar Orbán Viktor Párizsban a második sorban vonult fel. A terror ellen és a sajtószabadságért. A Le Monde című francia lap ezt már önmagában is oda nem illőnek találta. És Orbán a tőle megszokott, provokatív módon rátett még egy lapáttal. Még Párizsban azt mondta a Magyar Televízió riportereinek:

„A bevándorlás – különösen a gazdasági menekültek bevándorlása – rossz Európának. Nem hoz hasznot, csak bosszúságot és veszélyt. Ezért a bevándorlást meg kell állítanunk.”

Amíg ő és kormánya van hatalmon, Magyarország nem lesz a bevándorlók célországa – mondta a nemzeti konzervatív kormányfő.

„Nem akarunk köztünk jelentős kisebbséget olyan emberekből, akik kulturális tulajdonságukban eltérnek tőlünk. Magyarországot meg akarjuk őrizni Magyarországnak”.


Bírálják Orbán völkisch nemzetfelfogását

A nemzet völkisch értelmezését már régen bírálják baloldali magyar kutatók, mint Marsovszky Magdolna vagy Ungváry Rudolf író. Ungváry legutóbbi könyvében leírja, ami az alcím szerint „fasisztoid mutáció a mai Magyarországon”. „Úgy döntöttek, hogy felmelegítik a szélsőjobboldali gondolatiságot.” 

Mi – a magyarok – a többiek ellen. Ennek az ideológiának ez a lényege. És ez kizárja a bevándorlókat. Bevándorlókból azonban egyre több van Magyarországon. Kovács Gyula, a bevándorlási hatóság Északnyugat-Magyarországért felelős igazgatója azt mondta a saját területéről:  

„A menekültügyi helyzet rendkívüli volt. A menedékjogért folyamodók száma a tizenkétszeresére nőtt. Az illegális bevándorlók száma meghatszorozódott – 301-ről 1800 személyre. A legális bevándorlás viszont csökkent – a negyedével.”  

2012-ben Magyarországon mindössze valamivel több mint 2000 menedékkérő volt – többségükben Szíriából, Koszovóból, Pakisztánból vagy Afganisztánból. Egy évvel később mát tízszer annyian voltak.  

Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik vezetője azt mondja: „Ami a bevándorlást illeti, Európa határain ki kell tennünk a ’Megtelt’ táblát. És nulla toleranciát kell érvényesíteni.” 

„Hogyan támaszkodhat a kormány egy ilyen pillanatban az idegenellenességre?”

Orbán a maga krónikus populizmusával a szélsőjobb szócsövévé tette magát – kommentálja Orbán párizsi szereplését a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja. És Hajdú Nóra, az Együtt baloldali szövetségtől így bírál: 

„Hogyan játszhat rá a kormány ilyenkor az idegenellenességre? Ezt egy európai országban nem tűrhetjük. Ezt nem engedhetjük meg a magyar kormányfőnek. Ez Magyarország további elszigetelődéséhez vezet. Magyarország olyan országgá lesz, amely nem felel meg az alapvető európai értékeknek. Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémája van. 2010 óta több tízezer ember hagyta el az országot,  és Európában másutt próbál szerencsét. Őket is gazdasági menekülteknek lehet tekinteni.”  

Bármilyen korlátozó akar is lenni Orbán Viktor az idegenből érkezett bevándorlókkal szemben, a szomszédos országokban élő, határokon túli magyarokkal szemben nagy a szíve. Mára mintegy egymillió határokon túli magyar kapta meg a kettős állampolgárságot, és ezzel a jogot a magyarországi választásokon való részvételhez. Ők munkát keresve ma már továbbvonulnak Nyugat felé – úgy, mint sok más Magyarországra érkező.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal