rss      tw      fb
Keres

Standard: Zeman és Orbán „nem szent szövetsége”

 A Der Standard című bécsi lap Zeman és Orbán „nem szent szövetsége” a migránsok ellen címmel közölt összeállítást. Csehország elnöke és Magyarország kormányfője egyetért. 

 

Prága/Párizs/Bécs – Közép-európai uniós tagállamok két vezető politikusa ritka egyetértésben emelt szót a bevándorlás ellen. Milos Zeman baloldali orientációjú cseh államfő pedig javaslataiban még messzebb is megy, mint Orbán Viktor, Magyarország jobboldali nemzeti miniszterelnöke. Mindkét politikusról úgy tartják, hogy erőteljes populista hajlamokkal rendelkezik.

„Genetikusan” soha nem illeszkednek a kultúrához

Zeman, aki „nem konvencionális” megnyilvánulásairól híres, a hétvégén a Denik című lapban azt javasolta, hogy a bevándorlókat toloncolják ki hazájukba, mert „már genetikailag sem” alkalmazkodnak soha a befogadó ország kultúrájához. A Pravo című baloldali napilap erről azt írta, hogy Zeman javaslata „nem mást jelent, mint hogy polgárokat deportáljanak az országból, mert egyeseknek úgy tűnik, hogy nem eléggé képesek alkalmazkodni”. És tovább:  „A történelem már többször megmutatta, hogy ez hová vezet. Zeman a minap azt mondta, hogy figyelmesen nyomon követi népszerűsége csökkenését. Majd meglátjuk, hogy az újabb sakkhúzás nyomán újra emelkedni kezd-e”.

Orbán a párizsi szolidaritási menet margóján mondta azt, hogy „a gazdasági migráció „csak problémákat és veszélyeket hoz az európai embernek. Ezért a bevándorlást meg kell állítani.” Ugyanakkor Magyarországon nincs említésre méltó bevándorlás. Ezzel szemben az elmúlt években magyarok százezrei hagyták el az országot a politikai és gazdasági viszonyok miatt.   


„Megőrizni Magyarországot”

Orbán a magyar állami televíziónak a továbbiakban azt mondta Párizsban: „Nem akarunk jelentős kisebbségeket látni nálunk, amelyek kulturális tulajdonságaikban és hátterükben eltérnek tőlünk. Magyarországot meg akarjuk őrizni Magyarországnak”.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal