rss      tw      fb
Keres

A Die Welt Lázárról: az urizáló ifjú trónörökös harca a tapasztalt úriemberek ellen




A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap Orbán Viktor gőgös trónörökösei címmel közölte Boris Kálnoky cikkét. Zűrzavar Magyarország kormánypártjában: az utánpótlás megharagítja a régi gárdát.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök után a legnagyobb hatalmú ember Lázár János, a miniszterelnöki hivatal főnöke. Decemberben megvádolta a kormányzó Fidesz volt elnökét, Pokorni Zoltánt, hogy hátba támadja őt és más kollégákat. És megfenyegette: aki ilyet tesz, az a saját végét segíti elő.

Pokorni az egyik legjózanabb fej, amely valaha volt a Fideszben. A párt „mérsékelt” szárnyát képviseli, jelenleg a párt egyik alelnöke és parlamenti képviselője. Miért haragudott meg rá Lázár ennyire? Pokorni találóan megnevezett egy okot a párt jelenlegi népszerűség-vesztésére: néhány vezető politikus „urizáló életstílusát”. Ez olyan pontosan beletalált abba a képbe, amely a közvéleményben él Lázárról, hogy találva érezte magát, és visszaütött. Figyelemre méltó volt azonban, hogy Lázár másokat is megnevezett – köztük a külügyminisztert, a frakcióvezetőt és a kormányszóvivőt –, akiket véleménye szerint a párton belülről támadnak.

Kövér László parlamenti elnök ezután rendre utasította Lázárt, akit Orbán „trónörökösének” tartanak. Azt mondta, a kijelentést fenyegetésként lehet értelmezni, és ő tudja viszonozni a fenyegetést. Az efféle támadásokkal Lázár a saját végét segítheti elő. Azóta elcsendesedett a vihar Lázár körül. Kövér még rá is tett egy lapáttal: abból indul ki, mondta, hogy Lázár „most hosszú időre kisütötte a benne felhalmozódott feszültségeket”. Leereszkedőbben, megsemmisítőbben Kövér nem is nyilatkozhatott volna a „trónörökösről”.

Mindezek azonban csupán a kormánypárton belül a párt identitásáért folyó, messzemenően láthatatlan birkózás látható jelei voltak. Lázárral és társaival sok régi konzervatív torkig van. Az ő szemükben ez a gyakran arrogánsan fellépő parvenük csapata, amely részben már külső megjelenésével is irritálja a szolidabb régi gárdát. A Fidesz polgári, kereszténydemokrata pártnak tekinti magát. Ehhez hozzátartozik bizonyos személyes megjelenés: komolyság, korrektség, minimális méltóság és konzervatív szociális értékek. Orbán különleges tanácsadója, Habony Árpád például úgy hat, mint ennek a kultúrának a pontos ellentéte. Fényképeken kakasszerű divatruházatban látható, éppen olyan kakasszerű frizurával. Kétszer elvált. És a Magyar Narancs című lap szerint egyenesen jogerősen elítélték, mert 2006-ban egy közlekedéstechnikai nézeteltérés keretében erőszakot alkalmazott az utcán egy idős házaspár ellen. Eszerint a férfit leütötte, az asszonyt hasba rúgta, és aztán elmenekült a baleset helyszínéről.

Ami Rogán Antal frakcióvezetőt illeti, neki a bírálók azt vetik a szemére, hogy el akarta leplezni ingatlanvagyonának mértékét. Sima szavú szónok, aki mindig tudja, hogy mit kell mondani. A magyar külpolitika új fiatal irányítója, Szijjártó Péter esetében a bírálók szintén egy ingatlanvásárlása miatt bosszankodnak, amely Németországban talán nem keltene feltűnést: 550 ezer euró, 400 négyzetméter, úszómedence – csak éppen mindez a magyar viszonyokhoz képest túlságosan nagy luxus, és a miniszter nagyon fiatal, a fizetése pedig egyáltalán nem olyan hatalmas. A Szijjártóval szembeni ellenérzések talán egynémely bíráló személyes elkeseredettségéből is fakadnak. Felforgatta a külügyminisztériumot, sokaknak menni kellett, de az illetők és hálózataik továbbra is befolyásosak.

És Lázár. Nem szereti a luxust – mondta nemrég. 2011-ben nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen azt mondta: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér.” Beleillik a képbe, hogy sajtójelentések szerint a fia, noha csak tízéves, máris egy kereken 200 ezer euró értékű lakás, valamint egy szőlőhegy tulajdonosa. Lázár, akárcsak Szijjártó, a jövedelme és az ingatlanvagyona közötti bizonyos diszkrepanciát „családi támogatással” magyarázza.

A Fidesz, az a párt, amely egykor azzal az igénnyel lépett fel, hogy megvédi a polgárokat az újgazdag politikusok kicsapongásaitól, kénytelen az identitása miatt aggódni. Azért, mert olyan politikusok, mint Lázát és a barátai ezt az arculatot folyamatosan lyukasztgatják. Mivel a párt a felmérésekben zuhan, most belső ellenállás mozdult meg. Ez az urizáló ifjú trónörökös harca a tapasztalt úriemberek ellen.