rss      tw      fb
Keres

Amy Poehler kapja idén a Hasty Pudding-díjat


MTI 2015. január 7., szerda 9:59

2015. január 7., szerda (MTI/AP) - A színésznők közül idén Amy Poehler kapja a Harvard Egyetem színjátszó csoportja, a Hasty Pudding által odaítélt díjat.

A társulat indoklása szerint a komikusként és vígjátékokban alakított szerepeiről ismert színésznő munkássága összhangban van a Hasty Pudding csoport saját szatirikus és társadalomkritikai hagyományaival.

Amy Poehler egy Golden Globe-díjat és öt Emmy-jelölést is begyűjtött a Városfejlesztési osztály című vígjátéksorozat főszerepével. Vasárnap harmadszor áll a nagyközönség elé a Golden Globe-gála műsorvezetőjeként.

A színésznő január 29-én veheti át a díjat, amely hagyományosan egy arany színű pudingsütőforma. A díjátadó része lesz egy színes felvonulás Boston utcáin.

Az Egyesült Államok legrégebbi egyetemi színjátszó csoportjának számító Hasty Pudding minden évben kiosztja az év nője és az év férfija címet, amellyel a társulat által a legjobbnak tartott színészeket vagy a szórakoztatóipar jeles alakjait jutalmazzák. A férfiaknál még nem hirdettek győztest.

Tavaly Helen Mirren and Neil Patrick Harris részesült az elismerésben.

A burleszkelőadásairól híres Hasty Pudding története 1795-re nyúlik vissza. Az eredetileg egyetemi klubként működő társaság 1844-ben mutatta be első teljes színházi produkcióját, azóta - az I. és a II. világháború két-két évét kivéve - minden évben színpadra állítottak egy darabot, amelyekben a női szerepeket is hagyományosan férfiak játsszák. Nevét egy korabeli ételről kapta: az alapszabályzat szerint az összejövetelekre mindig más tag vitt egy adag hasty puddingot, azaz zabból (vagy más gabonából) főzött kását.