rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - Indexemelkedés várható az európai tőzsdék nyitásakor


MTI 2015. január 7., szerda 8:05

Szakértői várakozások szerint mérsékelt indexerősödéssel nyithatnak szerdán a főbb európai értékpapír piacok.

A Dow Jones hírügynökségnek piaci szakértők a londoni FTSE-100 indexre 15 pont, a frankfurti DAX indexre 20 pont, a párizsi CAC-40 indexre 11 pont emelkedést jeleztek előre nyitásra.

Tőzsdei elemzőket idézve a Reuters hírügynökség a londoni indexre 12-15 pont, 0,2 százalék, a frankfurti indexre 16-20 pont, 0,2 százalék, a párizsi indexre 11-12 pont, 0,3 százalék emelkedést jelzett előre az európai tőzsdei kereskedés szerdai kezdetére.

Kedden az indexek csökkentek, a londoni 50 ponttal, 0,79 százalékkal, a frankfurti 3 ponttal, 0,04 százalékkal, a párizsi pedig 27 ponttal, 0,68 százalékkal.

Az év az olajárcsökkenés nyersanyagipari részvényekre gyakorolt árfolyamcsökkentő hatása és a görögországi előre hozott választásoknak az euróövezeti pénzügyi stabilitásra jelentett kockázata jegyében indult a nemzetközi értékpapírpiacokon.

Az év elején alapvetően kockázatkerülő befektetői magatartás alakult ki a nemzetközi tőzsdéken. „A befektetők a defenzív eszközöket részesítik előnyben és minimálisra csökkentik kitettségüket a kockázatosabb eszközöknek” - mondta Darren Wolfberg, a BNP Paribas szakértője a Dow Jones hírügynökségnek. A legkedveltebb befektetési eszközök jelenleg a kötvények, illetve a közüzemi szolgáltatók és a távközlési vállalatok részvényei. Az IG Markets elemzője Stan Shamu rámutatott, hogy az európai pénzügyi szektor - ahogy azt a bankrendszer sokktűrő képességének tavalyi próbája bizonyította - már kevésbé van kitéve a görögországi kockázatoknak, mint korábban.

A szerdán esedékes makrogazgadási adatok közül a decemberi német munkanélküliség, a novemberi német kiskereskedelmi forgalom, a decemberi euróövezeti fogyasztói árindex előzetese és a novemberi euróövezeti munkanélküliség befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamok alakulását.