rss      tw      fb
Keres

Klórgáz szíriai bevetését valószínűsíti az ENSZ BT tagjai elé került szakértői jelentés


MTI 2015. január 7., szerda 3:05

Vegyifegyver-szakértők „nagy megbízhatóságú” megállapításai szerint Szíriában tavaly klórgázt vetettek be fegyverként három, ellenzéki ellenőrzés alatt álló falu ellen - derül ki egy nemzetközi jelentésből, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai is megkaptak.

A sajtónak New Yorkban kedden kiszivárogtatott jelentés szerint - amelyet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tényfeltáró küldöttségének tagjai készítettek - helikopterekről dobták le a robbanóeszközöket, amelyek a vegyi anyagot tartalmazták. A három támadásban 13-an haltak meg, de összesen 350-500 ember kapott mérgezést.

Egy tavaly már ismertetett jelentés részletesebb változatáról van szó, amely a korábbinál több bizonyítékra (összesen 142 videofelvételre és 189 tárgyi bizonyítékra) épül.

A jelentés nem nevezi meg, hogy melyik felet tartja felelősnek a klórgáz használatáért, de a szíriai rezsim fő bírálói közé tartozó Egyesült Államok és más országok szerint a felelősség egyértelműen a kormányzatot terheli. Az érintett falvakat a kérdéses időszakban az ellenzék tartotta ellenőrzése alatt, a kormányerők támadtak, és csak a hivatalos hadsereg rendelkezik helikopterekkel. Damaszkusz viszont már többször tagadta, hogy vegyi fegyvert használt volna a szíriai belháborúban.

Sajtóértesülések szerint a BT-ben zárt ajtók mögött már szóba került a jelentés. Állásfoglalás viszont nem született róla, mert egyes tagok - mindenekelőtt a vétójoggal is rendelkező Oroszország - úgy vélik, hogy a témával nem a Biztonsági Tanácsnak, hanem az OPCW-nek kell foglalkoznia.

Hivatalos listák szerint a klórgáz nem számít vegyi fegyvernek. Vegyi anyagok fegyverként való használata ugyanakkor a BT-tagok egy részének közelmúltbeli közös állásfoglalása szerint minden esetben fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.