rss      tw      fb
Keres

Putyin-álarcban alakította Heródes szerepét egy színész Lvivben egy jászoljelenetben


MTI 2015. január 6., kedd 20:02

Vlagyimir Putyin el akarja rabolni a kis Jézust, de a jászolt védelmező ukrán katonák nem engedik - ezt saját szemükkel láthatták kedden a nyugat-ukrajnai Lviv városában (Lembergben) az ortodox karácsony alkalmából rendezett jászoljelenetben. Persze nem maga az orosz elnök játszotta el Heródes szerepét, hanem egy színész, aki Putyin arcát ábrázoló maszkban testesítette meg az ókori uralkodót.

A Fest elnevezésű, étteremláncot működtető helyi cég szervezte meg az ünnep alkalmából Lviv központjában ezt a szokatlan jászoljelenetet, amelynek természetesen komoly politikai mondanivalója van. „Putyin szimbolizálja mindazt a bajt, ami országunkat sújtja a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán, ahol az oroszbarát szeparatisták és a kormányerők harcaiban április óta 4700 ember vesztette életét” - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a cég szóvivője. „Ezen ember miatt halnak meg továbbra is katonáink. S ezért védik a jászolt ukrán egyenruhások a jelenetben” - tette hozzá.

A Putyin álarcát viselő színész a Római Birodalom vazallus királyságaként működő egykori Júdea uralkodóját játszotta el, aki el akarja lopni a csecsszopó Jézust a bölcsőből, de az ukrán katonai egyenruhát viselő két ifjú színész meghiúsítja „Putyin király” e próbálkozását.

A produkcióban a szokásoknak megfelelőn egyébként két bárány és egy szamár is részt vesz, ilyen értelemben tehát a rendezők ragaszkodtak a hagyományokhoz. A jászoljelenet ugyanis minden évben sok turistát vonz a város központjába az ortodox karácsony idején, amelyet az ortodoxoknál érvényes Julián-naptár szerint január 7-én tartanak.