rss      tw      fb
Keres

Görög választások - Bírálják a német kormányt a görög válsággal kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt


MTI 2015. január 6., kedd 19:22

A német kormány külföldről és belföldről is több bírálatot kapott kedden egy eddig nem cáfolt hét végi sajtójelentés miatt, amely szerint Angela Merkel kancellár kész elengedni Görögországot az euróövezetből, ha a következő athéni kormány elveti a válságkezelő hitelekhez kapcsolódó megállapodásokat.

A Der Spiegel című hetilap vasárnap közölt értesülésére a január 25-re kitűzött görögországi parlamenti választás megnyerésére leginkább esélyes párt, a Sziriza vezetője is reagált kedden. Alekszisz Ciprasz a Huffington Post című amerikai hírportál német nyelvű változatában megjelent vendégkommentárjában kifejtette, hogy pártja nem fenyegetést, hanem „a józan ész hangját” jelenti Európában, és az új kezdet reményét hordozza a mentőhitelekkel járó megszorítások bukott politikája után.

Ezt azonban egyesek nem hajlandók tudomásul venni, köztük „a német kormány konzervatív vezetése körül csoportosuló szűk kisebbség” és a „populista sajtó egy része", amely ragaszkodik a Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséről szóló „dajkameséhez” - írta a radikális baloldali párt elnöke.

Közvetve bírálta a Merkel-kormányt Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter is, aki a Die Welt című lap online kiadásának azt mondta, hogy nem helyes beavatkozni más országokban zajló választási küzdelmekbe, és a további teendők meghatározása előtt meg kell várni a görögországi parlamenti választás végeredményét.

A Der Spiegel név nélkül nyilatkozó német kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a berlini vezetés helyzetértékelése szerint az utóbbi években végrehajtott reformoknak - köztük az állandó válságkezelő rendszer (ESM) felállításának és az euróövezet külső támogatásra szoruló többi országában elvégzett átalakításoknak - köszönhetően a közösség súlyos megrázkódtatás nélkül át tudná vészelni Görögország esetleges távozását, ami elkerülhetetlenné válhat, ha a Sziriza kormányra kerülve felrúgná a csaknem 230 milliárd euró értékű mentőhitelekhez kapcsolódó megállapodásokat.

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy semmilyen változás nem történt Berlin hozzáállásában, Németország továbbra is az euróövezet egységének megőrzésére törekszik. A szóvivő azonban nem cáfolta, hogy a kormányzatban elindult a gondolkodás a görög eurótávozásról szóló esetleges forgatókönyvekről.

Megfigyelők szerint előfordulhat, hogy a német kormány, vagy Angela Merkel kancellár és az ugyancsak konzervatív pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble környezetéből tudatosan szivárogtattak a Spiegelnek az állítólagos új helyzetértékelésről, amivel azt akarták jelezni a Szirizának, hogy nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozni, mert az euróövezet most már Görögország nélkül is boldogul.

Hasonló értelmezés alapján bírálta Merkelt kedden a konzervatív CDU/CSU-val közösen kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) és a parlamenti ellenzék több képviselője is. Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára egy lapinterjúban kiemelte, hogy káros könnyelműség nyilvánosan elmélkedni a görög euróövezeti tagság esetleges megszűnéséről, mert „Athén kilépése végzetes következményekkel járhat”.

Az SPD jobboldali, konzervatív szárnyának egyik vezetője, Johannes Kahrs úgy vélte, hogy a kancellár elfogadhatatlan módon „teljes fordulatot tesz az Európa-politikában", mert tart az euroszkeptikus, parlamenten kívüli Alternatíva Németország (AfD) párttól.

Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek hasonló bírálatot fogalmaztak meg, szerintük Angela Merkel az AfD és a szélsőséges Pegida mozgalom híveinek udvarol a Görögországgal szembeni kemény fellépéssel.