rss      tw      fb
Keres

Életfogytiglani börtönre ítélte Izrael a gázai hadművelet kirobbanásához vezető merénylet értelmi szerzőjét


MTI 2015. január 6., kedd 18:41

Életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki kedden egy izraeli katonai törvényszék arra a palesztin férfira, akit a tavaly nyári gázai konfliktus kirobbanásához vezető merénylet, három izraeli fiatal elrablásának és meggyilkolásának kitervelésében és pénzelésében találtak bűnösnek.

Az Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja arról számolt be, hogy a Hebronból származó, a Hamász palesztin szélsőséges szervezethez tartozó Husszám Kavaszmét 75 év börtönbüntetésre és 750 ezer sékel (mintegy 51 millió forint) pénzbírságra ítélte a bíróság.

A merénylet tényleges elkövetésével gyanúsított két palesztint, Amar Abu Eisát és Marván Kavaszmét tavaly szeptemberben tűzharcban ölték meg az izraeli biztonsági erők.

Tavaly június 12-én a két palesztin férfi a kocsijába csalt egy ciszjordániai buszmegállóban várakozó három izraeli tizenévest, akik családjaikhoz akartak utazni a hétvégére bentlakásos vallási iskolájukból. A fiatalok elrablása után Izrael hajtóvadászatba kezdett megtalálásuk érdekében, de csak a holttesteik kerültek elő, három héttel később, Hebron mellett.

Júliusban - feltehetően bosszúból - három zsidó támadó elrabolt és megégetett egy palesztin tizenévest Jeruzsálemben. Azóta gyilkosságért vád alá helyezték őket az izraeli hatóságok.

A palesztin fiatal halála és az izraeli hatóságok által kezdeményezett tömeges ciszjordániai letartóztatások vezettek el a Hamász és az izraeli hadsereg közötti nyári gázai konfliktushoz. Izrael július 8-án elindította az Erős Szikla hadműveletet, amelynek következtében - gázai források szerint - mintegy 1900 palesztin vesztette életét (Izrael szerint közülük 900-an iszlamista szervezetek fegyveresei voltak). A harcok izraeli oldalon - hivatalos közlés szerint - hatvannégy katona és három civil halálát okozták.