rss      tw      fb
Keres

Elveszett gép - Kiterjesztették a kutatást és két újabb holttestet találtak


MTI 2015. január 6., kedd 18:36

Kiterjesztették a december végén lezuhant indonéziai repülőgép utáni kutatás területét, mivel a háborgó tenger és a rossz időjárás miatt keleti irányba elsodródtak a maradványok. A mentési műveletben részt vevők kedden két újabb holttestre bukkantak, így 39-re emelkedett a katasztrófa megtalált áldozatainak a száma.

A mentési munkát irányító Henry Bambang Soelistyo elmondta, hogy mintegy 185 négyzetkilométerrel bővítik a roncsok utáni kutatás területét a Jávai-tengerben.

Soelistyo hozzátette, hogy egy amerikai hajó két nagy fémtárgyat észlelt a tengerfenéken, 28 méteres mélységben. Megpróbálták azonosítani a tárgyakat, de az erős sodrás végül megakadályozta, hogy a búvárok megpillantsák vagy megközelítsék azokat.

Továbbra sincs meg a gép fekete doboza, amely döntő fontosságú a baleset okainak feltárása szempontjából.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült.

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő.