rss      tw      fb
Keres

Pjongcsang 2018 - Nem lesznek versenyek Észak-Koreában


MTI 2015. január 6., kedd 14:12

A 2018-as pjongcsangi téli olimpia szervezői elvetették, hogy néhány versenyszámot a Koreai NDK-ban bonyolítsanak le.

Az elutasító álláspontot Kvak Joung Dzsin, a dél-koreai ötkarikás játékokat előkészítő testület alelnöke erősítette meg keddi szöuli sajtótájékoztatóján.

„Realistán közelítve a kérdéshez, belátható, hogy nehéz lenne a közös rendezés Észak-Koreával” - idézte Kvakot a Jonhap dél-koreai hírügynökség. Az alelnök kijelentése egyszersmind válasz volt honfitársának, a Pjongcsangot is magába foglaló és a KNDK-val határos Kangvon tartomány kormányzójának. Csoj Mun Szun nemrég vetette fel: ahelyett, hogy drágán megépítenének több új sportközpontot, mint amilyen például a hódeszkások viadalaihoz is kell, néhány versenyt Észak-Koreában bonyolíthatnának le. Hozzátette, egy ilyen gesztus a „béke szimbóluma” is lenne.

A pjongcsangi szervezőbizottság viszont eleve ellenezte bármilyen olimpiai esemény megosztását más országgal. December közepén Cso Jang Ho, a testület elnöke úgy fogalmazott: nem tervezik, hogy a Koreai Köztársaságon kívül rendezzenek versenyszámokat, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése után erre lehetőségük lenne. Hozzáfűzte: minden ötkarikás eseményt úgy és ott tartanak meg, ahogy és ahol a NOB-bal korábban megállapodtak, azaz Pjongcsangban, Kangneungban és Jeongszeonban. Az év végén több médium is arról cikkezett: elképzelhető, hogy költségcsökkentés miatt a szánkó, a bob és a szkeleton versenyeit Japánban rendezik majd meg a dél-koreaiak.