rss      tw      fb
Keres

Az iszlamofóbia elleni fellépésre szólította fel az EU-t Erdogan


MTI 2015. január 6., kedd 17:58

Idegen- és iszlámellenességgel vádolta Európát Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden, és arra szólította fel az Európai Uniót, hogy Törökország „leckéztetése” helyett a kirekesztés elleni fellépéssel törődjön.

Törökország nagyköveteinek tartott ankarai beszédében Erdogan így fogalmazott: „immár nem lehet véka alá rejteni az Európában elsősorban a muszlimok ellen irányuló rasszista és kirekesztő cselekményeket”. Az „iszlamofóbia (...) súlyos veszélyt jelent Európában", és „sajnálatos, hogy az EU meg akarja leckéztetni Törökországot, ahelyett, hogy fellépne a súlyos fenyegetések ellen, amelyekkel szembe kell néznie” - mondta.

Bár Erdogan nem említette név szerint a hétfőn közel 20 ezer embert utcára vivő drezdai Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalmat, de felrótta, hogy „rasszista szervezetek” napról napra nagyobb népszerűségnek örvendenek Európában.

Egyúttal megjegyezte, ha Európa nem fogja kezelni a kérdést, úgy „az EU és az európai értékek megkérdőjeleződhetnek”.

A Pegida és más idegen- és iszlámellenes szervezetek a muszlim bevándorlókat vádolják az európai értékek fenyegetésével. Ugyanakkor az utóbbi időben gyakorlatilag a teljes német politikai elit és értelmiség élesen bírálta a Pegidát, és kiállt az ország sokszínűsége mellett. Török ellenzékiek ugyanakkor azt róják fel Erdogannak, hogy Törökország iszlamizációjára törekszik, és uralma alatt Ankara egyre kevésbé tolerálja a muzulmán vallási szokásoktól való eltérést.

A török államfő általában véve is bírálta az Európai Uniót, amely szerinte csak pocsékolja a belépésre évtizedek óta váró Törökország idejét. Azt is hangoztatta, hogy az „új Törökországnak” erősnek és magabiztosnak kell látszania, és senki sem „vádaskodhat és rázhatja az ujját arrogánsan” vele szemben.

Az államfői posztot augusztus vége óta betöltő Erdogant az utóbbi időben éles bírálatok érték az EU részéről a sajtó- és véleményszabadság ellenében miniszterelnöksége alatt tett lépések miatt, valamint azért, mert a kormányát tavalyelőtt megrázó korrupciós botrány kivizsgálásának megakadályozása érdekében erősen csorbította az igazságszolgáltatás függetlenségét. Erdogan korábban már több éles kirohanást intézett az EU ellen a rendszerét ért kritikákra válaszul.

Keddi beszédében így fogalmazott: „Minket folyamatosan támad a média. Nagyon komolyan mondom, Törökországban a legjobb a helyzet, ha a sajtószabadságról van szó. Franciaországban vagy Amerikában vagy Oroszországban nem lehet rosszat írni az elnökről”.

December közepén Törökországban két tucat ellenzéki újságírót vettek őrizetbe, közülük egyeseket államellenes szervezkedéssel gyanúsítanak. Nemrégiben még egy 16 éves fiút is őrizetbe vettek, amiért Erdogant bírálta egy megemlékezésen felszólalva.