rss      tw      fb
Keres

Az egyiptomi gyapottermelés végét jelentheti az állami támogatás megvonása


MTI 2015. január 6., kedd 17:45

Eltűnhet a világpiacról a híres egyiptomi pamut, mivel az észak-afrikai ország gyapottermesztői nem számíthatnak állami támogatásra a következő idénytől - adta hírül kedden az egyiptomi sajtó.

Ádel el-Beltági mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány a szubvenció eltörléséről döntött, amit az Egyiptomban honos, kitűnő minőségű hosszúszálú gyapot termesztésének aránytalanul magas költségeivel, illetve az egyre csökkenő kereslettel magyarázott.

A miniszter rámutatott, hogy a helyi és a nemzetközi gyártók számára már nem kifizetődő az egyiptomi pamut, s azt időközben teljesen kiszorította a piacról az olcsóbb rövidszálú gyapot, amelyből a korszerű technológiának köszönhetően viszonylag alacsony áron nagy mennyiségű fonal állítható elő.

A jelenlegi támogatási rendszer feddánonként (4200 négyzetméter) évente 1400, összesen pedig 420 millió egyiptomi fontba (15,7 milliárd forint) kerül a költségvetésnek.

Szakértői előrejelzések szerint a farmerek számára a szubvenció megszűnésével teljesen értelmét veszti az eddig is egyre nehezebben értékesíthető haszonnövény termesztése. Megfigyelők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyiptomi munkaerő körülbelül 25 százalékának tevékenysége függ össze a textiliparral, legyen szó a termelőkről, a pamutfeldolgozó gyárak személyzetéről, vagy a szállító cégek dolgozóiról - olvasható a Daily News Egypt című napilap keddi számában.

Az egyiptomi pamutelőállítás csúcspontjának tekintett 1960-as években 2,2 millió feddánnyi területen termesztettek gyapotot, amely ma mindössze 330 ezer feddánon nő a hivatalos statisztikai hivatal, a CAMPAS adatai szerint. A múlt évben összesen 294 ezer tonnát termeltek, ami 45 százalékos zuhanást jelent az előző kilencéves átlaghoz képest.

A mezőgazdasági tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a farmereknek ezentúl központi segítség nélkül kell vevőről gondoskodniuk. Munír Fahri Abden-Núr ipari és kereskedelmi miniszter szerint a kormány a jövőben arra kéri a pamutfonó- és szövőgyárakat, hogy ezentúl közvetlenül kössenek a szükségeiknek megfelelő mennyiségű hosszúszálú gyapotra felvásárlási szerződést a termelőkkel.