rss      tw      fb
Keres

A román államfő pártközi egyezményt javasolt a védelmi kiadások növelésére


MTI 2015. január 6., kedd 16:08

Pártközi egyezményt javasolt kedden Klaus Iohannis román államfő a parlamenti képviselettel rendelkező pártoknak arról, hogy Románia a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékára növelje 2017-ig védelmi kiadásait, és ezt a szintet a következő tíz évben is megtartsa, függetlenül attól, melyik politikai erő kerül hatalomra.

Iohannis a román hadsereg új vezérkari főnökének, a december 29-én kinevezett Nicolae-Ionel Ciuca altábornagynak ünnepélyes beiktatásán beszélt arról, hogy szükséges fejleszteni a hadsereget.

„Egyetlen szövetséges vagy partner sem garantálhatja a biztonságunkat, ha mi magunk nem tesszük meg, amit kell saját érdekünkben. Regionális szolgáltatónak kell lennünk a biztonság tekintetében, nem lehetünk csupán haszonélvezői a szövetségi rendszerünknek” - jelentette ki a román államfő.

Rámutatott: Románia védelmi- és külpolitikájában meghatározó az ország NATO-tagsága, valamint az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség. Iohannis hozzátette: Bukarest nemcsak katonai, hanem gazdasági téren is kamatoztatni szeretné az amerikai partnerséget, és úgy vélekedett, az ebből származó fejlődés a biztonságot is erősítené, lehetővé téve a védelmi költségvetés növelését.

A vezérkari főnök beiktatásán jelen lévő Victor Ponta miniszterelnök kifejezte reményét, hogy az Európai Bizottság hozzájárul a román védelmi költségvetés további 0,3 százalékos GDP-arányos növeléséhez. Az idei román költségvetésben eredetileg 2,23 milliárd eurót (a GDP 1,39 százaléka) irányoztak elő védelmi kiadásokra, ezt szeretné a Ponta-kabinet további csaknem félmilliárd euróval kiegészíteni, a 1,8 százalékos költségvetési hiánycél további 0,3 százalékos emelésével.

Ponta tavaly áprilisban, az ország NATO-csatlakozásának tízedik évfordulóján az ukrán válságra hivatkozva így vélekedett: Romániának vállalnia kell a „NATO-határország” szerepét egy feszült térségben és folytatnia kell védelmi költségvetésének fokozatos emelését, amíg eléri a GDP két százalékát. A bukaresti kormány 2014 júniusában szintén a költségvetési hiány emelése révén egészítette ki a GDP 0,1 százalékával a védelmi tárca költségvetését.