rss      tw      fb
Keres

Csehországban 2,5 százalékos növekedést várnak idén az elemzők


MTI 2015. január 6., kedd 12:54

Mintegy 2,5 százalékos gazdasági növekedést, egy százalék körüli inflációt és a munkanélküliségi ráta mérsékelt csökkenését várja az elemzők többsége az idén Csehországban.

„A 2014-es évre jellemző kedvező folyamatoknak - elsősorban a lakossági fogyasztás növekedésének és a növekvő beruházásoknak - folytatódniuk kellene. Mérsékelten csökkenni fog a munkanélküliség és emelkedni fognak a reálbérek. Jó évre számíthat az építőipar. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2,5 százalék körül alakulhat” - nyilatkozta Lukás Kovanda gazdasági elemző a CTK hírügynökségnek. Megjegyezte: a külkereskedelem az euróövezet problémái és az ukrán-orosz konfliktus következményei miatt a tavalyinál rosszabb évre számíthat.

Az infláció a gazdaság erősödésével mérsékelten emelkedni fog, s az éves ráta egy százalék körül alakulhat - vélekedett Michal Brozka, a Raiffeisen Bank fő gazdasági szakértője.

Brozka szerint ugyancsak várható, hogy a tavalyi 7,7 százalékos munkanélküliségi ráta az idén 7,2 százalékra mérséklődik. Rámutatott: a cégek javuló gazdasági helyzete és a állami alkalmazotti szféra bérnövekedése alapján az idén a reálbérek mintegy 4 százalékos éves szintű emelkedésére lehet számítani.

Jan Vejmelek, a Komercní banka elemzője szerint az elfogadott állami költségvetés is ösztönző hatást fog gyakorolni a gazdasági növekedésre.

„A lakosság nagyobb bevételei, a kormányzat nagyobb kiadásai és a beruházások egyaránt ösztönzően hathatnak a gazdasági növekedés irányában” - jelentette ki a szakértő.

A gazdasági elemzők egyetértettek abban, hogy a cseh jegybank az idén is folytatni fogja intervenciós politikáját annak érdekében, hogy tartsa a 27 korona egy euró árfolyamot.

Jakub Seidler, az ING bank fő gazdasági szakértője szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a jegybank ezt a politikáját legalább 2016 végéig folytatni fogja.